Spruta och Claes Söderström, smittskyddsläkare. Foto: TT/SR
Claes Söderström, smittskyddsläkare, tror inte att kulmen av influensainsjuka nåtts ännu. Foto: TT/Sveriges radio

Influensavaccinet ger sämre effekt mot vissa virus

Smittskyddsläkare Claes Söderström menar att sjukhusen ska vara uppmärksamma
1:26 min

I Kalmar län ökar influensafallen, men ännu har man inte nått kulmen. Samtidigt tycks influensavaccinet ha sämre effekt än vanligt mot den ena typen av virus.

– Det innebär att man ska vara uppmärksam på detta som behandlande läkare, säger Claes Söderström, smittskyddsläkare vid Länssjukhuset i Kalmar.

– Om man insjuknar i influensa, så finns möjligheten att ge antivirusläkemedel, Tamiflu till exempel.

– Som läkare ska man vara mer observant på att kunna sätta in den typen av läkemedel om man har en patient som till exempel är hjärtsjuk eller liknande, där man kan förvänta sig att influensan kan bli besvärlig.

Vid länssjukhuset i Kalmar och även i norra länet märker man att antalet personer som blir inlagda för influensa ökar något. Men Claes Söderström tror inte att man nått kulmen ännu.

– Vi ser en lätt ökande andel fall av influensa. Och det är faktiskt spritt i länet. Så det finns både i Kalmar, Oskarshamn och Västervik som varit sjukhusvårdade för influensa, säger Claes Söderström.

Är det då något man kan göra om man har vaccinerat sig och är osäker på om skyddet håller?

– Ja du, jag önskar att jag kunde säga att det fanns något man kunde göra. Det är klart att undvika de som är förkylda, hostiga. Alltså att försöka minska smittspridningen, det är det man kan göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".