Laboratorium, polis
Arkivbild: Sveriges Radio

Brist i kommunikation, inte mätfel - enligt laboratoriechefen

"Det stämmer inte att vi har gett så olika svar, utan här har de övertolkat det ena svaret"
1:25 min

Efter att polisen i Kalmar län riktat skarp kritik mot det egna nationella labbet, svarar nu NFC på kritiken. NFC (Nationellt forensiskt centrum) menar att det har handlat om en bristande kommunikation, snarare än att vara en fråga om fel.

Polisen i Kalmar län riktar skarp kritik mot polisens egna nationella lab NFC - och efter att de upptäckt fel i NFC:s mätmetoder skickas nu alla prover i en mordutredning i Kalmar till ett labratorium i England istället.

Men NFC menar att det inte alls är fråga om några fel. Istället handlar det om bristande kommunikation - det säger Lena Klasén som är Laboratoriechef på NFC.

– Våran bedömning är att det är inte fel på våra metoder eller förfaran, utan det här är en kommunikationsbrist, och en misstolkning och en övertolkning.

Enligt polisen i Kalmar använder NFC test-metoder anpassade för färskt blod - trots att blod hämtat från en brottsplats ofta är både åldrat och nedsmutsat. NFC testar också proverna under för kort tid, enligt polisen i Kalmar.

I den tekniska undersökningen av mordplatsen vid mordet i Förlösa norr om Kalmar hittades 2014 en liten mängd blod som var nedsmutsad med rengöringsmedel - när NFC testade blodet visade proverna att det inte handlade om människoblod - trots att det kom från samma fläck där blod från mordoffret hittats, enligt polisen i Kalmar.

Men Lena Klasén Laboratoriechef på NFC menar att det är fel.

– Det stämmer inte att vi har gett så olika svar, utan här har de övertolkat det ena svaret.

Hur ser ni på att polis och åklagare nu vänder sig till experter i England istället för NFC?

– Jag ser egentligen inget konstigt med det, utan vi har ju våra metoder och alla metoder man har sina styrkor och svagheter och begränsningar, om det är så att England har en metod som är bättre än vår så är det ju inget konstigt med det egentligen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".