Mats Hasselquist, VD Tjustbygdens sparbank. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Mats Hasselquist, VD Tjustbygdens sparbank. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Minusränta - men spararna ska inte drabbas

"Jag tycker inte man ska känna någon oro alls"
1:30 min

I dag sänkte Riksbanken reporäntan till historiska minus 0,1 procent, för att försöka få fart på den svenska ekonomin. Men vad det betyder för svenska bankkunder är fortfarande inte helt klart.

Göran Andersson i Västervik har inte så stor koll på vad reporäntans sänkning betyder för hans del.

– Nä jag har inte så mycket koll. Jag betalar det jag behöver till banken, jag har inte så mycket koll.

Att det kan innebära att bankkunder kan få behöva betala för att få ha sina sparpengar hos banken är inte så lockande.

– Det är ju inte så bra, men man har ju inte så mycket val. De gör ju som de vill, säger Göran Andersson.

Minusräntan innebär att svenska banker nu får betala för att ha pengar hos Riksbanken. Det betyder sannolikt att bankerna placerar sina pengar på andra håll, till exempel att företagen i större utsträckning får låna pengar.

Vad det betyder för bankkunderna som har sparkonton eller har huslån är osäkert fortfarande. Innan det blev klart med minusräntan spekulerades det i om att den negativa räntan skulle gälla även sparkonton, det vill säga att kunderna skulle behöva betala för att ha sparpengar hos banken.

Mats Hasselquist, VD för Tjustbygdes sparbank i Västervik som är en fristående bank, säger till P4 Kalmar att de inte har några sådana planer.

– Jag tycker inte man ska känna någon oro alls. Det är en räntesänkning som möjligen får påverka att utlåningen skulle kunna bli något lägre, medan inlåningen - på vissa sparkonton som fortfarande ger ränta kanske det blir sänkningar - men någon negativ ränta som man känt oro för kommer vi inte införa i det här läget, säger Mats Hasselquist.

Samma besked har kommit från flera svenska storbanker. Men eftersom det kommer bli dyrare för bankerna gentemot Riksbanken så är det troligt att de kommer ta igen pengarna på annat håll. Det som nämnts är att sänkningar av bolåneräntorna kan bli utebli helt eller bli bara en mindre sänkning. Annat som nämnts av experter är att avgifter kan komma att införas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".