Det grävs för fiber i ett villaområde i Kalmar
Det grävs för fiber i ett villaområde i Kalmar. Foto Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Olika pris för bredband i kommunerna

"Det känns inte rimligt"
1:54 min

Kostnaden för att få snabb datanslutning genom fiber kan skilja sig betydligt beroende på var du bor. I Kalmar kostar det nästan 20 000 nu när Telia bygger ut medan Söderhamnsborna bara får betala 7 500 kronor.

– I och med att man har hört från vänner och kollegor att det finns billigare varianter så känns Kalmar dyrt, säger Henrik Ekholm.

Han flyttade in i huset i Bergavik efter att det var kampanj och Telia byggde ut i området och får därför betala ett ännu högre pris. 34 000 kronor.

-– Det känns verkligen inte rimligt för det man får, det ligger draget fram till tomtgränsen och det ska in i huset, sen ska du ändå ha ett abonnemang.

När allt fler tjänster i samhället väntas ske digitalt så ökar kraven på snabb datatrafik till och från våra hem och nu syns därför grävskopor i åtskilliga villaområden i landet som i Kalmar t ex där de förebereder för att lägga ner de inkapslade glasfibertrådar som erbjuder betydligt snabbare hastigheter än de gamla telefonledningarna av koppar.

Här är priset för de som hoppar på när det är kampanj drygt 19 000 kronor men också det är egentligen omotiverat dyrt tycker Henrik Ekholm och får medhåll av Petter Feltenstedt som pekar på ledningen som går precis utanför hans tomt i södra delen staden.

– Det är nära, det är bara en och en halv meter mellan min tomt och hålet i gatan där det finns fiber.

En enkät som Svenska Stadsnätsföreningen skickat ut till sina medlemmar, oftast kommuner som själva bygger ut sitt stadsnät, visar på stora skillnader i priser, sjutton av dem tog ut under 10 000 medan andra låg över 20 000.

Hade Henrik och Petter bott i till exempel norrländska Söderhamn hade de till exempel fått fiber för 7 500 kronor om de bara grävt själva på sin tomt och det är den höga anslutningsgraden som gör att man får ekvationen att gå ihop.

– Anledningen till att vi kan hålla de låga priserna beror på att vi kan hålla en hög anslutningsgrad, säger VD:n för kommunala bolaget Söderhamn Nära Monica Granlund.

Petter Feltenstedt är övertygad om att det gått även i Kalmar där han och flera grannar med honom nobbat det högre priset.

– Det vore bättre om de hade haft ett lägre pris och fick med fler anslutningar när man ändå håller på än nu extremt få på en lång gata.

En stor kostnad är den att återställa asfalt som grävs upp när ledningarna ska ner i marken.

– Det är klart att var man tidigt ute och i samband med t ex fjärrevärmeetablering valde att lägga ut tomrör för fiber så har man ju en lägre kostnad än man måste gräva från börja, säger Mikael Ek, VD på Svenska stadsnätsföreningen.

Mikael Ek är rädd för att kostnaderna framöver kan bli ännu högre på flera håll när områden där det är längre mellan husen ska anslutas och befarar att utbyggnaden av snabbt bredband i Sverige inte kommer gå så snabbt som politikerna hoppas.

– Det finns en uppenbar risk att många hushåll kommer uppleva att det blir för dyrt att få en fiberanslutning.

– Vi riskerar att ett antal villahushåll hamnar i ett digitalt utanförskap och här kommer det över tid behövas någon form av stöd när kostnaderna överstiger ett visst belopp.

På fredagen presenterade även Post och Telestyrelsen en rapport som visar på stora skillnader i pris för att dra in snabbt bredband i villan. Snittkostnaden för de 50 aktörer som gåtts igenom av PTS var 18 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".