Eva Karlsson, biträdande avdelningschef mödrahälsovården i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Eva Karlsson, biträdande avdelningschef mödrahälsovården i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Biobesökare uppmanas till att ta cellprov

"Utmärkt tillfälle att göra reklam för cellprov"
1:34 min

Mer är var tionde kvinna som kallas till cellprovskontroll i Kalmar län väljer att inte gå dit. I hela Sverige är det en vikande trend, något som mödrahälsovården försöker ändra på. För fortfarande dör 150 kvinnor om året i livmoderhalscancer. 

Hanna Olofsson besökte mödrahälsovården i Västervik för en cellprovskontroll i dag.

– Det är första gången jag blir kallad. 

Var det självklart att gå ? 

– Ja, jag tycker det är viktigt, säger Hanna Olofsson. 

Alla kvinnor mellan 23 och 65 år kallas vart tredje år till cellprovskontroll. Men det finns en trend att färre kommer till sina kontroller, i Kalmar län handlar det om 13 procent, eller mer än var tionde kvinna.

För att få så många som möjligt att komma på sina kontroller tar mödrahälsovården ett nytt grepp. Under fredagens föreställning av filmen "50 nyanser av honom" kommer personal från mödrahälsovården i Västervik finnas på biostaden. Eva Karlsson är biträdande avdelningschef på mödrahälsovården.

– Vi gör det för vi förstår att det kommer vara många kvinnor som går på den här bion, och då tycker vi det är ett utmärkt tillfälle att göra reklam för cellprov, att det är viktigt att ta det, reklam för att använda kondom och att vaccinera sig. 

Det har alltså inte med filmen att göra, utan man brukar försöka vara med på arrangemang där många kvinnor och tjejer finns säger Eva, och pekar på att de brukar vara med på tjejkvällar på stan bland annat.  

Trots att 87 procent av de som kallas till cellprovskontroll i Kalmar län kommer till sina besök skulle Eva vilja se att alla gör det. För fortfarande insjuknar 450 kvinnor i livmoderhalscancer i Sverige varje år och av dem dör 150 och när det gäller den här cancerformen som är nästa vanligaste bland kvinnor gäller det att upptäcka den tidigt.

– Den som hinner få en livmoderhalscancer är nästan uteslutande kvinnor som inte har gått på sina cellprov, vi vet det, säger Eva Karlsson. 

Från årskiftet sänktes avgiften för cellprov från 150 till 100 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".