Drageryd i Högsby kommun. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
1 av 2
Drageryd i Högsby kommun. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Roger Pettersson bor i Drageryd i Högsby kommun.
2 av 2
Roger Pettersson bor i Drageryd i Högsby kommun. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Bredband engagerar på landsbygden

Blir billigare när många väljer att gå med
1:31 min

Det är landsbygden som visar vägen när utbyggnaden av snabbt bredband via fiber byggs ut. På flera ställen där det grävts har engagemanget och andelen som ansluter sig visat vara större på just landsbygden.

I Drageryd norr om Högsby där Roger Pettersson bor valde nästan alla att gå med - vilket också fick prislappen att bli betydligt lägre än den till och med blivit i många städer.

– Det här är ett måste för framtiden, så det finns en stor medvetenhet hos invånarna, säger han.

När utbyggnaden av fiber nu pågår för fullt i villaområden i städerna så är andelen som ansluter sig högst varierad. Kravet som ställs är ofta att minst hälften ska vara med i första etappen men eftersom snittpriserna i Sverige i dag ligger runt 17 000-18 000 kronor, drar sig en del för att ansluta sig.

I Drageryd däremot, som var den första byn i Högsby kommun som fick fiber för ett par år sedan, var engagemanget nästan hundraprocentigt - och efter lite stöd från kommunen och bylagsföreningen blev prislappen tillslut bara 8 000-9 000 kronor per hushåll.

– Det är klart att vår höga anslutningsgrad gjorde att priserna gick ner, säger Roger Pettersson.

Curt Tyrberg som är bredbandssamordnare i Hultsfred och Oskarshamn ser inte byarna på landsbygden som något problem för att bredbandsmålen ska kunna nås:

– Det finns en betydligt större anslutningsgrad ute på landsbygden än det är inne i tätorterna, säger han och fortsätter:

– Riskerna är större i tätorterna där folk förväntar sig att det ska lösa sig men i landsbygden vet man att hoppar jag inte på tåget nu så blir jag akterseglad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".