Skylt med Landstinget i Kalmar läns logotyp. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Satsning ska få flyktingar med vårdkompetens i jobb snabbare

Får lära sig svenska på länets folkhögskolor
1:01 min

Landstinget i Kalmar län vill att de som kommer till Sverige som flyktingar och har sjukvårdskompetens ska kunna börja jobba fortare än i dag. Därför får nu 20 personer språkutbildning på länets folkhögskolor.

Det var i veckan som det beslutades om ett pilotprojekt - som bland annat innebär att 20 personer i år ska få språkutbildning på länets folkhögskolor.

Gull-Britt Johansson är ansvarig för folkhögskolorna, och hoppas det inte ska behöva dröja alltför länge innan man är igång:

– Det tror jag kommer hända ganska snabbt efter att vi har haft integrationsråd här i länet, och då diskuterat länsstyrelse, regionförbund, kommuner, landsting tillsammans - hur vi snabbar på den här processen. Därför jag tror, att det rimligtvis är så, att alla är intresserade av att det här ska gå fortare, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att det också är så, att det initiativ som landstinget tar här nu kan vara en sporre för andra arbetsgivare som söker välutbildad personal, att gå in och stötta upp och se till att folk kommer i jobb.

P4 Kalmar: Har ni någon deadline för när projektet ska vara igång?

– Nä, det har vi inte. Vi måste samtala med ganska många och gruppen är ganska identifierad. Vi vet hur mycket folk det handlar om, men vi måste samordna de olika insatserna så det blir så bra som möjligt för deltagarna. Det är det som det handlar om, att det blir så bra som möjligt för de som faktiskt ska gå kurserna.

En genomgång strax innan jul visade att det fanns ett sexiotal sjukvårdsutbildade i länet, men antalet fylls på hela tiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".