Utklippan med sin fyr och byggnader. Foto: Statens Fastighetsverk
Utklippan med sin fyr och byggnader. Foto: Statens Fastighetsverk

Pärlan i Karlskronas skärgård stängs i sommar

Fruktansvärt synd Utklippan är ju en unik pärla
1:34 min

Ön Utklippan som är pärlan i Karlskronas marknadsföring av skärgården tvingas stänga i sommar. Statens Fastighetsverk som förvaltar byggnaderna på Utklippan anser att skicket är så dåligt att det inte går att garantera säkerheten.

Terje Pedersen som är turistchef i Karlskrona beklagar beslutet.

– Det är fruktansvärt synd, Utklippan är ju en unik och speciell pärla i vår skärgård, säger han.

Brister i elen
Varken vandrarhem eller servering på den populära ön kommer att kunna hålla öppet. Orsaken är stora brister i elanläggning och vattenreningsanläggning. Byggnaderna har varit utarrenderade de senaste åren, bland annat till ett företag i Skåne.

Bristerna upptäcktes när Statens Fastighetsverk gjorde en inspektion i höstas, och verket har nu kommit fram till att det inte finns några alternativ till stängning.

– Vi vill vara säkra på att tredje man inte kan skadas på något sätt, och vi måste också ta beslut om stängning ganska tidigt éftersom boningar och sådant är igång, säger Anders Magnusson, förvaltningsområdeschef.

Slog på trumman
Men våren 2013 slog Statens Fastighetsverk på stora trumman för Utklippan som skulle få ett uppsving med flytbryggor och en bro mellan södra och norra ön, men av det har inte synts någonting.

I stället tvingas verket nu lägga en och en halv miljon för att reparera en pir som fallit sönder, så att besökare till fyren ska kunna fortsätta stiga iland.

Gästhamnen öppen
Men även om målet för Statens Fastighetsverk är att skapa en långsiktig utvecklingsplan för Utklippan, så håller Anders Magnusson med om att det inte är bra att ön stängs i sommar.

– Jag tycker det är tråkigt så klart, Utklippan är en fantastisk plats, och det är ju faktiskt så att vi har gästhamnen öppen, så att den möjligheten finns ju fortfarande, säger Anders Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".