Magnus Carlsson och Mariette gick vidare direkt till finalen vid Melodifestivalens deltävling två i Malmö på lördagen. Foto: Ola Torkelsson/TT.
Magnus Carlsson och Mariette gick vidare direkt till finalen vid Melodifestivalens deltävling två i Malmö på lördagen. Foto: Ola Torkelsson/TT.

Magnus och Mariette till final

Mariette om sin finalplats i Melodifestivalen
1:30 min

Partystänkaren "Groupie" blev inte den succé som många förutspådde. Samir med rötter i Vimmerby och Viktor missade finalbiljetten. Men de får en ny chans. Mariette och Magnus Carlsson gick raka vägen till Melodifestivalens final.

Oddsen pekade på Samir och Viktor hela veckan, trots att mycket strulade under varenda repetition av partydängan "Groupie" - låten om att "ta en groupie", en slags grupp-selfie. Men de charmigt förvirrade grabbarna levde inte upp till favoritskapet. Kanske föll inte det (o)kontrollerade kaoset i smaken hos tittarna och publiken i Malmö arena.

In i det sista har Linus Svenning, Mariette och Magnus Carlsson legat nära varandra på spelbolagens listor. Och när rösterna var räknade stod det klart att Magnus och Mariette gick bäst hem hos tv-tittarna.

Mariettes bidrag "Don’t stop believing" var det ingen som trodde på när veckan började. Men hon har klättrat och klättrat på listan över favoriter.

Med fem starka "Carola-fläktar" och en massa svarta tygsjok bjöd hon på ett riktigt mäktigt nummer som uppenbarligen föll tv-tittarna i smaken.

– Tack så mycket hela svenska folket, sade Mariette när hon klev upp på scenen för att köra sin låt en gång till.

Och med Magnus Carlssons "Möt mig i Gamla stan" blir det alltså åtminstone en hederlig gammal schlager i finalen i Stockholm den 14 mars. Schlagerveteranen Carlsson, som tävlar för åttonde gången, hade helt enkelt fingertoppskänsla när han valde att göra återkomst i Melodifestivalen med just den här låten.

Han tar därmed också revansch från 2007 då han tävlade sist och missade final med "Live forever".

De hyllade programledarna Sanna Nielsen och Robin Paulsson fortsätter att leverera. När skånepågen Paulsson började rappa om sin hemort Åkarp, medan Nielsen wailade "i Åååkarrp" på bred skånska, vred sig förmodligen den skånska hemmapubliken extra mycket av skratt.

Sissela Benns rollfigur, 14-åriga praktikanten Filippa Bark, säkrade också skrattfesten med råge tack vare sina egensinniga besök i greenroom.

Nya appen för hjärtröster verkar nu ha börjat rota sig hemma i sofforna. På en vecka har appens gratisröster blivit en superviktig faktor för artisterna - antalet nedladdade appar ökade från drygt 120 000 vid första delfinalen till närmare 400 000 i fredags.

Linus Svenning gör Samir och Viktor sällskap i Andra chansen i Helsingborg den 7 mars.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".