Viggo är djupt försjunken i sitt legobygge.
1 av 2
Viggo är djupt försjunken i sitt legobygge. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Lego-gubbe.
2 av 2
Lego-gubbe. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Att bygga med lego är en het sportlovsaktivitet

Timmarna rinner iväg när man bygger
1:32 min

Barn behöver inte vara utomhus hela tiden bara för att det är sportlov. Det finns roliga saker att göra inomhus också. I Västervik har en leksaksaffär satsat på en legohörna där lediga barn får bygga så mycket de vill.

Viggo är fullt upptagen med att bygga ett hus medan hans farmor tittar på. Och det byggs mycket med lego även hemma, berättar hon.

– Just nu är det nog bilar, lite stationer och sitta med gubbarna och hålla på och ändra huvuden och saker.

P4 Kalmar: Kan du gå utan skor hemma eller får du legosår under fötterna?

– Ibland händer det att man får det. Ibland händer det att man får väldigt ont i fötterna. Man hittar legoöverallt, fortsätter Viggos farmor.

Vi är många som kommer ihåg legobyggandet från när vi var små. Timmarna rann iväg när man byggde ihop olika saker - som ofta revs ner snabbt igen, för att bli något annat.

Så är det i leksaksaffären också. Det byggs och rivs och byggs upp igen.

Just lego är populärt inte minst bland de lite mindre barnen. Någonstans framåt tonåren brukar legobitarna gömmas undan. Eric Sjöblad håller koll på legohörnan och hjälper till om det behövs:

– Jag slutade när jag var i 16-årsåldern. Jag vet inte varför men det är väl att man ska bli vuxen och inte har tid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".