Vintage-Madde med två kobratelefoner.
Vintage-Madde med två kobratelefoner. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Blogg: Vintage-Madde gillar kobratelefoner

Den här veckan visar P4 Kalmars vintage-expert Madeleine Petersson upp den gamla kobratelefonen, som fått något av en nytändning.

Läs Vintage-Maddes blogginlägg via sverigesradio.se/kalmar

Vintage-Maddes blogginlägg måndag 16/2 2015

Kobratelefonen, även känds för Ericofon, är en telefon där apparatdelen och luren är ett enda stycke och liknar en kobra till formen.

Om man vänder upp och ner på telefonen så finns fingerskivan i botten och ställer man tillbaka apparaten så bryts samtalet automatiskt.

Prototypen utvecklades i början av 40-talet av industridesignern Ralph Lysell och sedan tog Gösta Thames över och gjorde den slutgiltiga formen under 50-talet. Telefonen gjordes för LM Ericsson och produktionen sattes igång 1956. Ericofonen fick en omdelbar framgång och efter bara ett halvår så var den omåttligt populär.

Telefonen finns i 18 olika färger, men det är de röda och gröna telefonerna som är populärast. Eftersom ringklockan inte fick plats i telefonen så kom det en sidoapparat med telefonen, en väggklocka som man skulle montera upp på väggen.

Tillverkningen av telefonen upphörde 1982 i och med ett avsvalnat intresse men i dag är kobratelefonen ett eftersökt samlarföremål. Det finns företag som nytillverkar en retromodell med modern knappsats och dagens funktioner.

Om man hittar en gammal kobratelefon i gott skick och i en populär färg, till exemepl i rött, så kan den vara värd runt 400-500 kr och ännu mer om man även har den lilla väggklockan som tillhör telefonen. Så kolla på mormors vind eller i farfars källare om de har någon fin kobratelefon kvar, jag lovar att de nostalgiska känslorna kommer att blossa upp hos dem som levde på 50 och 60-talet!

Lycka till alla loppis-letare!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".