Så här ser fiberkablarna ut i sina olika delar.
Fiberkablar. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Dyrt med fiber för den som bor på glesbygden

"Helt fel, för det tillhör infrastrukturen precis som el, post, järnväg och annat"
1:22 min

Det kan vara dyrt att ansluta sin fastighet till fibernätet. Summan ligger på mellan 17 000 och 20 000 kronor i genomsnitt och ju längre ut på glesbygden man bor, desto större summor kan det handla om.

Precis som P4 Kalmar har rapporterat om tidigare, så kan det handla om stora summor för den som vill ansluta sin fastighet till fibernätet och på det sättet få snabbare surf.

Susan Westin-Rundberg bor i en villa i Skärlöv på sydöstra Öland. Hon har i dag inte tillgång till fiber och tycker inte att det är rätt att man ska tvingas betala för att kunna ansluta sig:

– Jag tycker att det är helt fel därför att det tillhör infrastrukturen precis som el, post, järnväg och allt sådant. Så jag förstår inte varför vi ska betala. Jag ser framför mig också att det kommer bli en väldig klassfråga, för det är inte alla som har råd att lägga upp 20 000 kronor, säger hon till P4 Kalmar.

– För att få all samhällsinformation hänvisas man till webben. Så jag förstår inte hur de ska klara sig ur det här faktiskt. Men det är klart att det kanske kommer bli dyrt för för dem och det vill man inte. Det här är klart en antidemokratisk grej, säger Susan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".