Fiberkablar börjar allt mer läggas ner i marken i länet.
Fiberkablar börjar allt mer läggas ner i marken i länet. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

I Mönsterås hyr villaägaren fiber för 125 kronor i månaden

Mönsteråsbo: På det här sättet får man ju fler som ansluter sig
1:21 min

Det kan bli kosta mellan 15 000 och 25 000 kronor att få fiber till sin villa. Men det finns kommuner som har valt andra, billigare lösningar för den som är villaägare. I Mönsterås får de till exempel hyra fiberanslutningen för 125 kronor i månaden.

– Jag tycker att Mönsterås har valt en bra väg här, för på det här sättet får man ju fler som ansluter sig, säger Eiberth Flogér som bor i Torp norr om Mönsterås.

Det kan kosta villaägaren extra pengar om det behövs grävas på tomten, men i övrigt är anslutningavgiften noll och därefter betalar de som vill ha fiber i Mönsterås kommun endast 125 kronor i månaden, oavsett var i kommunen man bor.

Och eftersom bindningstiden bara är två år, så är det också många som ännu inte anser sig ha behov av fiber som ändå kommer ansluta sig.

– Jag har bekanta som säger att "vi har ingen dator, vi behöver inte ha det, men vi kommer ansluta oss för att vi tänker på fastighetens värde, så vi gör det nu", berättar Eiberth Flogér.

I andra kommuner i länet får man antingen betala en klumpsumma på mellan 15 000 och 25 000 kronor - men har man inte de pengarna finns det i några kommuner möjlighet att betala av med ett par hundralappar per månad, eller så finns möjligheten att låna pengar via speciella fiberlån.

Men ingen annan kommun har, som i Mönsterås, valt att bara hyra ut anslutningarna.

– Så det som händer egentligen är ju att Mönsterås kommun ligger ute med en summa pengar i ett antal år. För så småningom har man väl betalt avgiften, om man säger så, säger Eiberth Flogér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".