Så här ser fiberkablarna ut i sina olika delar.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Efter svalt intresse - Västervik slopar hyrfiber

Den som vill ansluta får betala en engångssumma istället
1:26 min

Du som bor i Västervik kommer inte längre att kunna hyra in dig på kommunens fibernät. Alternativet tas bort på grund av att det inte har varit populärt.

Hur skulle du vilja att det fungerade där du bor? Vill du hyra eller betala allt på en gång? Tyck till genom att skriva en kommentar!

P4 Kalmar har tidigare berättat att villaägare i Mönsterås kommun kan hyra fiberanslutning för 125 kronor i månaden.

I Västerviks fibernät, som ägs av Västerviks Miljö och Energi, har det också funnits möjlighet att hyra fiberanslutning - men det alternativet tas nu bort.

– Vi har cirka 350 anslutna kunder. Av dem är det lite drygt 20 stycken som har beställt. De andra som gick i de tankarna valde istället att ta egna lån. Så jag ser inte att det finns ett sådant stort behov av att kunna hyra in sig, säger projektledaren Mee Särneroth på Västerviks Miljö och Energi.

Hyresalternativet i Västerviks kommunala fibernät har alltså inte varit populärt. Men det kan ju bero på att det bara gick att hyra i max sex år, sedan skulle villaägaren ändå få betala hela anslutningsavgiften - utan något avdrag.

Framöver kommer anslutningskostnaden vara en engångssumma på 24 400 kronor, oavsett var i Västerviks kommun man bor. Och när nu hyresalternativet försvinner finns det fiberlån som de flesta kan få om man inte har pengarna i dag, säger Mee Särneroth.

Men om man nu vill få hög andel hushåll anslutna, kunde det då inte varit lämpligt att ha ett bättre hyresalternativ, likt det i Mönsterås för 125 kronor i månaden?

Mee Särneroth säger att man diskuterade det innan man bestämde sig för engångsalternativet, men säger att kunderna heller vill äga sina egna anslutningar:

– Många tyckte att de gärna ville ha engångs, sedan är det gjort. För om man betalar en engångsanslutningsavgift till oss, så har man inga nätavgifter sedan. Det är många som väljer det. Jag tror de tycker att det är skönt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".