Krokusar. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Våren kan komma till helgen

Vintern och kylan har dragit sig tillbaka och de närmaste dagarna väntar plusgrader i nästan hela landet. Till helgen kan våren göra entré i söder. 

– I morgon är det bara i Lappland som det blir runt noll eller någon enstaka minusgrad, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Trots det rådande mildvädret är det ännu inte vår någonstans i Sverige.

– Det kan inte bli meteorologisk vår före den 15 februari. Och efter det datumet krävs sju dygn i sträck med medeltemperatur över noll grader för att det ska räknas som att våren har kommit.

Men väntan på våren kan bli kort. Redan till helgen kan vårkriterierna vara uppfyllda i södra Götaland.

– Över delar av Götaland har det varit två dagar med medeltemp över noll grader och det blir plusgrader i dag och varit det under natten. Det behöver vara dygnsmedeltemperatur över noll grader fram till lördag för att vi ska kunna säga att våren kommit - och det ser det ut att bli, säger Theres Fougman.

Den meteorologiska definitionen av vår är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och ligga mellan noll och tio plusgrader. I SMHI:s definition av våren finns också villkoret att starten på våren inte får ske före den 15 februari.

Några exempel på när våren normalt anländer:

  • Kiruna: 1 maj 
  • Östersund: 11 april 
  • Stockholm: 16 mars 
  • Malmö: 22 februari
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".