Lyssnarbild. Foto: Susanne B Budge
1 av 2
Statyer i Borgholm och Färjestaden har handväskor i händerna. Foto: Susanne B Budge (lyssnarbild)
Susanna Arwin. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
2 av 2
Susanna Arwin med den två decimeter höga modellen av statyn som kan bli verklighet. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio

Statyer på Öland har fått väskor i händerna

Flera statyer på Öland har fått handväskor. Det tolkas som en del i protesterna mot Växjös beslut att inte sätta upp en staty av den kända kvinnan som slår en väska i huvudet på en nynazist.

Vet du varför statyerna har fått väskor i händerna? Hör av dig till P4 Kalmar: 0480-59 000 eller p4kalmar@sverigesradio.se 

Det blir ingen staty i Växjö av tanten med väskan. Nyheten slog ner som en kulturbomb i hela Sverige i går och det startas upprop och namnlistor på sociala medier om detta.

Statyn är ett verk av Susanna Arwin, som själv inte tror att det sista ordet är sagt.

Förlagan är ett foto av Hans Runesson som tog bilden av en kvinna som slår en väska mot huvudet på en fanbärare för Nordiska rikspartiet i april 1985.

En namninsamling har startats för att få politikerna att tänka om – och nu kan även de öländska statyerna ha blivit ett slagträ i debatten.

Även Malmö har gett sig in i striden. Om inte Växjö vill ha statyn så vill Malmö ha den, enligt Malmös kommunalråd Nils Karlsson (MP).

I mitten av sjuttiotalet skapade en handväska rubriker på östra Öland, när en kvinna slog en fotbollsdomare i huvudet med sin väska efter en omdebatterad match.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".