Lars Rosander. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Lars Rosander (C) i Hultsfred ser att få invånare är mellan 20 och 40. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Befolkningen ökar i länet

Befolkningen växer i Kalmar län. Vid årsskiftet bodde 235 598 personer i länet och befolkningsökningen beror på inflyttning. I de flesta kommuner dör fler än som föds.

Lars Rosander (C) är kommunalråd i Hultsfred, en kommun med stort födelseunderskott.

– Tyvärr är det en följd av den befolkningsstruktur vi har med få i åldern 20 till 40 år, och en större andel äldre befolkning. Det är naturliga konsekvenser men ett svårt problem.

I Hultsfred precis som i många andra kommuner flyttar många av de unga för att plugga i någon större stad, eller till jobb någon annanstans.

Där är roten till problemet.

Hultsfred kämpar för att få bra kommunikationer, och bra utbildningar även efter gymnasiet. På så sätt hoppas man att fler ska bli kvar, och fler återvända.

Lars Rosander tror att det går att vända trenden:

– Det ska det göra. Det är hårt arbete och nya idéer som krävs. Jag tror nog att det kommer trender i samhället där man värdesätter ett annat liv än nu. Nu är det ju stadens norm som gäller. Alla ska bo i städer. Men trender kommer och går. Vi kanske blir väldigt attraktiva här om ett antal år. Det är sådant vi har i vår vision och som vi jobbar efter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".