En kopp med kaffe. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Låna en svensk i nytt integrationsprojekt

Linda Åsard: "– Det är bara en timme och en kopp kaffe"
1:19 min

I Hultsfred startar på måndag integrationsprojektet "Låna en svensk". Där är en ny idé som ska få svenskar och invandrare att mötas i en timme över en kopp kaffe och lära känna varandra, där syftet är att förbättra integrationen.

Hittills har ett 20-tal personer anmält sig till att bli utlånade. Allt man behöver för att delta är ett lånekort på biblioteket och vem som helst får vara med.

Tanken är att flyktingar eller invandrare själva ska välja vilka de vill träffa genom att läsa kortare presentationer som svenskarna skrivit om sig själva. Linda Åsard på kultur- och fritidsförvaltningen i Hultsfred leder projektet.

– En fördel med ett sådant här projekt kan också vara att maktperspektivet blir omvänt eftersom det är invandrarna som i det här fallet som väljer vilken svensk som verkar intressant att låna, säger hon.

I fyra veckor framöver ska det här experimentet pågå och Linda Åsard har märkt ett stort intresse för den här nya idén från både svenskar och invandrare:

– Alla har tyckt att det verkar roligt och vill vara med. Svenskar vill gärna träffa alla nya människor som finns med vet inte hur. Och pratar man med alla som arbetar med invandrare så är det just det här de vill, att träffa svenskar, säger hon och tillägger:

– Det är bara en timme och en kopp kaffe. Vi som kommer vara med tror jag kommer vara glada över så många trevliga möten och det gäller förhoppningsvis även dem som man får träffa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".