Fikabord. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Lyssnartips - 0480-59 000

Oro inför träffpunktens framtid i Bockara

"Det som är klart är att vi inte kommer få pengar från fonden framöver"
1:18 min

Det är inte bara i Kalmar som äldre kämpar för att få ha kvar sina träffpunkter. Även på landsbygden i Oskarshamns kommun har det spridit sig en oro för vad som händer med aktiviteterna om pengarna tar slut.

Det är med stor värme som man blir välkomnad till församlingshemmet i Bockara, mellan Oskarshamn och Högsby. Inne i salen sitter ett glatt gäng med bingobrickor och kaffekoppar. Här träffas de varje torsdag.

– Jag tycker att det är mycket trevligt. Det är en social grej. Vi får göra gymnastik också, den är nyttig, berättar Siv Evaldsson som ofta besöker träffpunkten.

Det kostar litegrand att driva verksamheten och i dag kommer alla pengar från Hedströms donationsfond och inte från kommunen. Nu undrar de äldre vad som händer när pengarna tar slut:

– Det blir väl att det läggs ner och det hoppas jag inte.

Rolf Axelsson hoppas inte att kommunen lämnar träffpunkten i sticket:

– Det är en billig kostnad för pensionärerna och borde få vara kvar.

– Det som är klart är att vi inte kommer få pengar från fonden framöver utan vi måste kunna finansiera det med egna pengar, berättar Andreas Erlandsson (S) ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun i ett mejl till P4 Kalmar.

– Den verksamhet vi har i dag kostar 3,2 miljoner kronor per år. Jag tror vi kommer ha svårt att hitta så mycket pengar till den här verksamheten framöver, men det är för tidigt att svara på. Frågan kommer att diskuteras i socialnämnden och i kommunala pensionärsrådet under våren i samband med budgeten för 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".