Arkivfoto: SImon Leijnse/Sveriges Radio
Arkivfoto: SImon Leijnse/Sveriges Radio

Förening vill ge strokedrabbade körkortet tillbaka

Transportstyrelsen vill inte samarbeta
1:57 min

Nu ska strokedrabbade med synfältsbortfall få möjligheten att få tillbaka sitt körkort genom uppkörning. Projektet Stroke med synsvårigheter, SMS, arbetar i samarbete med Strokeföreningen Kalmar för att övertyga Transportstyrelsen att gå med på en regeländring.

Mikael från Kalmar drabbades av en stroke i mars förra året - och körkortet drogs in då läkaren ansåg att hans syn inte var tillräckligt bra på högerögat. Allt han önskar i dag är att han nån gång kommer få möjligheten att köra upp igen.

Som det är i dag får de som drabbats av stroke söka dispens för att få tillbaka körkortet.

De får gå igenom en synundersökning med en läkare - och om synen inte är tillräckligt nekas de möjligheten att köra bil.

Krister Inde är projektledare för Projekt SMS, och han vill helt enkelt att strokedrabbade ska få samma möjlighet som alla andra, att få köra upp med en trafikinspektör.

Men Transportstyrelsen säger nej. De vill inte samarbeta.

Att inte träffa och bedöma människan själv tycker Krister Inde är absurt, för de strokedrabbade själva är i många fall prickfria bakom ratten.

Mikael är en av de som körde problemfritt på den inhägnade banan. Bredvid Mikael i bilen satt en körskolelärare och bedömde hans körning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".