Chefsåklagare Pär Andersson
Chefsåklagare Pär Andersson. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio

Åklagaren: Utredningen inte nedlagd

Åklagare: Jag lägger inte ned i dag
2:14 min

Häktningsframställningen mot den 59-åriga kvinnan ogillades av Kristianstads tingsrätt. Enligt chefsåklagare Pär Andersson så var frågan om det har varit ett frihetsberövande som har en straffrättslig sanktion, alltså om det varit frågan om ett obehörigt sätt att låsa in dem på.

Han poängterar att det här inte alls handlar om den typen av frihetsberövande som man har hört om i utlandet. Hon har inte låst in döttrarna, utan detta har varit mer ett psykiskt tvång. 

Det har varit ett tvång där de inte har haft möjlighet att lämna lägenheten hur som helst, vilket då har inneburit någon form av inlåsningseffekt.

– De har de facto inte lämnat den här lägenheten under den tid de bott i Bromölla, i princip mycket korta tider, fortsätter han.

Han menar att det domstolen hade att ta ställning till var om en psykisk påverkan kan utgöra en grund för att agera straffrättsligt och nu sa domstolen här att det var det inte. Han menar vidare att det  kanske är ett fall för sociala myndigheter eller någon annan vårdinrättning.

Chefsåklagare Pär Andersson säger slutligen att han inte lagt ned utredningen än:

– Men det lär den nog bli sen, avslutar han.

Kvinnans advokat Thomas Ljungdahl menar att det är en familj med ett speciellt sätt att leva.

– Det är inte brottslighet, som har förekommit, på något sätt och det har rätten också konstaterat,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".