Fredrik Asplund VIK. Foto Patrik Wirengård/Sveriges Radio
Fredrik Asplund, VIK, blev tvåmålsskytt mot Mariestad Bois. Arkivfoto: Patrik Wirengård/Sveriges Radio

Västerviks IK klart för ny kvalomgång

Fredrik Asplund "Det ska bli jättekul nästa vecka"
2:15 min

Västerviks IK vann även andra matchen mot Mariestad BoIS och är klara för playoff två i hockeykvalet. Efter en oavgjord första period drog VIK i från och vann med 5-2 efter att Emil Georgsson gjort sista målet i öppen kasse.

Västerviks IK rivstartade i början av matchen och hade en hel del farligheter mot Andreas Ollikainen i Mariestad-målet men utan att få utdelning. Istället var det gästerna som tog ledningen i efter drygt åtta minuter när Calvin Smith gjorde 0-1.

I numerärt överläge skulle sedan VIK vända på matchen. Först kvitterade Fredrik Asplund till 1-1 i den första perioden. I början av den andra perioden fick Fredrik Asplund göra ytterligare ett mål i samma spelform när han fick göra 2-1 efter att Dan Pettersson fint spelat fram.

Linus Boström blev näste VIK:are att näta i numerärt överlägen när han mitt i andra perioden styrde in Jimmie Janssons backskott.

Eric Backman ville sedan 26 sekunder senare visa att laget även kunde göra mål i spel fem mot fem och skickade in 4-1 efter en tveksam insats av gästernas målvakt.

Även om det blev lite nerv inför tredje perioden efter att Mariestad reducerat i slutet av den andra till 4-2 så hade VIK god kontroll på matchen.

I takt med att gästerna drog på sig onödiga utvisningar så släckte hemmalaget det lilla hopp som västgötarna hade i den tredje perioden. Emil Georgsson satte sedan sista målet med dryga minuten kvar av matchen och säkrade fortsatt kvalspel för Västerviks IK.

Lottningen av nästa runda i kvalet avgöras på måndag förmiddag.

Målen:

0-1 Calvin Smith

1-1 Fredrik Asplund, Spel 5/4

2-1 Fredrik Asplund, Spel 5/4

3-1 Linus Boström, Spel 5/4

4-1 Eric Backman

4-2 Erik Olsson

5-2 Erik Georgsson, Spel 4/5

Patrik Wirengård

patrik.wirengard@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".