Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Politiker vill få ner antalet hyrsköterskor i vården

1:32 min

Kostnaderna för att hyra in sjuksköterskor till vården i länet skjuter i höjden. På bara två år har kostnaden fördubblats.

I fjol betalade landstinget drygt nio miljoner kronor till bemanningsföretag för sjuksköterskor.

Christer Jonsson landstingsråd för Centerpartiet är orolig över utvecklingen och över hur den rödgröna majoriteten sköter frågan:

– Vi håller på att bli fast med att hyra in sköterskor. Värst har situationen varit i Västervik, men den finns i hela länet. Jag är rädd att det här, om man får utrycka sig så, ett kroniskt tillstånd för oss. Då har vi etablerat ännu ett område där vi är beroende av att hyra personal för att få vården att fungera.

I hela landet är det svårt att få tag på sjuksköterskor. Lösningen blir ofta att vända sig till bemanningsbolag. Det betyder högre kostnader, det kostar mellan 30 och 50 procent mer än att ha egen fast anställd personal.

Att det här är en ohållbar lösning är alla överens om. Det handlar inte bara om kostnaden utan att arbetet blir tyngre när ny inhyrd personal hela tiden måste läras upp för att känna till rutinerna.

Christer Jonsson menar också att tryggheten minskar och riskerna ökar när man tvingas förlita sig på tillfällig personal.

Men trots en kraftig ökning av personal från bemanningsföretag de senaste åren menar Yvonne Hagberg, Socialdemokraterna och ordförande i landstingets personaldelegaton, att det snart kommer vända, och att vi istället får se en minskning av antalet inhyrda sköterskor:

– I år kan jag inte säga säkert att vi kommer att se en minskning även om det självklart är ambitionen. Men 2016 har vi flera av de nya sjuksköterskorna på plats. Då är jag övertygad om att vi kan se en minskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista