Träningsredskapet Movego gör succé på Oxhagsskolan

En ny träningsmaskin har gjort succé på särskolan i Oxhagen i Kalmar. Där har föräldrarna själva sökt pengar för att köpa in ett redskap som gör det lättare att röra sig, för rörelsehindrade.

Redskapet flyttas runt mellan klassrummen.

En liten rörelse förstärks och gör att man till exempel kan hoppa upp i luften. Det här är bra för hälsan på flera sätt – bland annat för att få igång magen – och hälsoeffekterna dokumenteras nu för att se vilka resultat maskinen får.

– Det är en mycket rolig maskin, säger Susanne Lind som är rektor för särskolan på grundskolenivå i Kalmar.

– Det är driftiga föräldrar som har sökt pengar i fonder och stiftelser. Sedan diskuterade vi vad som kunde köpas in. Föräldrarnas pengar har finansierat det mesta, och så har vi lagt till lite ur Oxhagsskolans budget.

Enligt Susanne Lind har det nya redskapet blivit populärt:

– Exakt vilka resultat för hälsan den får vet vi inte ännu, men att den skapat glädje – det kan jag intyga!

Maskinen kallas Movego och är utvecklad av en sjukgymnast. Förhoppningen är att den får barnen att röra på sig mer, vilket ger blodgenomströmning, minskar benskörhet och får igång magen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".