Takis, Lennart Rickardsson, Kerstin Lindqvist, Sven Gunnarsson, Chatrin Carlsson och Ulrika Tigerhov var några av de som åkte till Grekland.
Takis, Lennart Rickardsson, Kerstin Lindqvist, Sven Gunnarsson, Chatrin Carlsson och Ulrika Tigerhov var några av de som åkte till Grekland. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Premiär i SVT i kväll: Äldreboende från Västervik på Greklandsresa

1:31 min

Sol, bad och flirtande. Det är lite av vad 17 äldre från flera särskilda boenden i Västerviks kommun fick vara med om när de åkte till Grekland förra året. I kväll kan du se allt på TV.

Greklandsresan sänds i SVT2 i kväll kl 20.00

Förutom ett filmteam från Sveriges Televison, som gör en dokumentär om resan, följde personal från Västerviks kommun med pensionärerna. Chatrin Carlsson var en av de 18 personer som utgjorde personalstyrkan.

– Men det är ju jättehärligt för dem att få komma ut. Man ser ju det, det är helt fantastiskt, säger hon till P4 Kalmar.

Och trots att hon och de andra ur personalen jobbade, såg de inte resan som ett jobb.

– Det var inget jobb så, vi såg inte det så. Vi visste ju innan vi åkte på den här resan vad det var och vi har haft så himla roligt tillsammans, mycket skratt. Så det här skulle vi kunna göra om igen, säger hon och hoppas på att det blir fler sådana här resor framöver för äldre som på i särskilt boende  i Västerviks kommun.

Det här var den andra resan som kommunen hjälpte de boende med. Själva resan till trakterna kring Thessaloniki fick de äldre resenärerna själva står för, men kommunen bidrog så att den personal som behövdes kunde följa med.

Sven Gunnarsson är 90 år och en berest man. Han har gjort många husvagnssemestrar och bussresor genom Europa. Men Grekland har han inte varit i förut. 

– Det var något extra, säger Sven som inte är så mycket för sol och bad, även om han badade tre gånger.

Mest gick han på promenader och tittade på naturen och arkitekturen.

För de andra var det mer solande och badande som gällde. Kerstin Lindqvist som är amputerad i ena benet fick hjälp att bada minst en gång om dagen.

– De hjälptes åt flickorna, så att jag fick bada en gång om dagen, det tyckte jag var häftigt. Först tyckte jag väl det var kallt men bara jag kom i så var det jätteskönt. Och så fick jag ligga på en stol och sola, så jag blev lite bränd här och där, men det går ju över så småningom, säger Kerstin.

– Det är skönt att komma härifrån ibland, fortsätter hon och hyllar Takis, den som sett till att resan till hans gamla hemtrakter kring Thessaloniki kunnat bli av.

Tackis, som egentligen heter Dimitros Sapekhedis, stod också bakom den första resan som gjordes 2011.

Han har ordnat i princip allt som har med resan att göra. Assistansen som behövts, boendet, sett till att man fått pengar från kommunen så personal kunnat följa med. Förhoppningen är nu att sådana här resor ska kunna göras en gång om året så att fler äldre som vill ska få chansen att komma iväg till Grekland.

Själv vill han inte överreklamera sin insats eller resan i sig, för personalen som arbetar inom äldreomsorgen gör ett fantastiskt jobb dagligen, året runt, menar han.

Men faktum kvarstår att det är något speciellt med att lyckas med en sådan resa. Och lyckat blev det, förutom att det så klart är tufft för många att resa flera timmar i bussar och på flyg.

Dessutom råkade de ut för en jordbävning som varade i många sekunder. 5,1 på richterskalan mättes den till, epicentrum bara två mil från platsen där hela Västerviksgänget bodde. Men ingen kom till skada även om några blev lite skakiga av händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista