Sjukhus och Eleni Kalpaka. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio och privat
Eleni Kalpaka. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio och privat

Kämpade i 12 år för diagnosen endometrios

1:23 min

Först tolv år efter att smärtorna började fick Eleni Kalpaka i Kalmar diagnosen endometrios, en vanlig men ganska okänd sjukdom.

De vanligaste symptomen är smärtor före och under mens. Smärtorna kan vara så svåra att personen kräks, svimmar och blir helt utslagen.

– Jag har väldigt ont, kramper i magen, mår illa, känner mig svimfärdig och är ledsen för att det gör så ont, berättar Eleni Kalpaka i Kalmar om hur det kan kännas när hon har ett skov.

Eleni Kalpaka har kronisk värk på grund av sin endometrios. Nu får hon en medicin som förhindrar att hon får mens, eftersom hennes smärtor blir värre vid ägglossning och mens.

Andra vanliga symptom är riklig och långvarig menstruation eller oregelbunden mens, djupa samlagssmärtor, problem med magen och värk i ljumskar och korsrygg.

Vården beräknar att ungefär var tionde kvinna i fertil ålder har endometrios. Men alla har inte symptom. Och en del känner inte ens till att det är endometrios de har.

Elenis smärtor började redan när hon fick sin första mens, när hon var tolv år. Hon fick kramper i magen och jätteont. Men det var svårt att få hjälp:

– Från första början hade jag väldigt ont och hade kramper i magen. Sedan sökte jag hjälp hos skolsyster, säger Eleni Kalpaka.

Sjuksyster skickade Eleni till ungdomsmottagningen och där fick hon p-piller redan som trettonåring för att menssmärtorna skulle dämpas.

Senare fick hon starkare värktabletter, eftersom vanliga värktabletter som Alvedon och Ipren inte hjälpte. Men hon utreddes inte för endometrios.

– Utan dom skickade mig bara på p-piller. Sedan fick jag gå på p-piller i flera år.

Först tolv år efter att smärtorna började fick Eleni Kalpaka diagnosen endometrios, men det var en hård kamp att få en utredning.

Hon önskar att det fanns en större kunskap för sjukdomen inom vården:

– De tar en ju inte på allvar när man kommer in och säger att "jag har jätteont". Utan det är mer attityden "du är kvinna och det är så det är". Det verkar som att man ska acceptera att man har ont, men det är inte normalt att ha så här ont och må så här dåligt.

Fakta: Endometrios

Livmoderns yttersta skikt består av en slemhinna som byggs upp under varje menscykel för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Om inget ägg befruktas, eller fäster vid slemhinnan, stöts slemhinnan ut genom slidan i form av en blödning – mens.

Ibland finns livmoderslemhinna på andra ställen än insidan av livmodern och kallas då för endometrios. Även livmoderslemhinna utanför livmodern blöder vid mens och orsakar då en inflammation. Det är vanligt att man får väldigt ont, särskilt då man har mens, men även vid andra tillfällen. En del får inga besvär alls.

Oftast får man endometrios på äggstockarna eller i bukhinnan, men man kan också få det på andra ställen i kroppen. Endometrios kan ibland leda till att man har svårt att bli gravid.

Ungefär en kvinna av tio i fertil ålder har endometrios. Man kan inte bli av med sjukdomen, men i vissa perioder har man mindre eller inga besvär.

Man vet inte riktigt vad endometrios beror på.

Symptom:
De vanligaste symptomen är smärtor före och under mens, och ibland även vid ägglossning.

Förutom ont vid mens är det vanligt att man får en smärta som sitter som ett band över bäckenet, och som kan stråla ut i korsryggen eller benen. Man kan också få ont när man bajsar, kissar eller har samlag.

Mensen kan vara riklig och långvarig eller oregelbunden.

Behandling:
Smärtan kan lindras genom olika behandlingar. Man kan få läkemedel som innehåller olika hormoner för att minska besvären av endometrios. Om man har ont kan man också behöva ta smärtlindrande läkemedel. Ibland behöver man opereras.
Många är också hjälpt av annan smärtlindrande behandling och/eller kognitiv beteendeterapi för att hantera sin smärta.

Källa: 1177 Vårdguiden och Endometriosföreningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista