Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Endometriosteamet fanns – men lades ner

1:08 min

Under 2013 och 2014 fanns ett endometriosteam på länssjukhuset i Kalmar, specialiserade på patienter med svår smärta vid mens. Men teamet lades ner och nu kämpar gynekologen Sofia Paulin för att få tillbaka det.

Teamet bestod av gynekolog, sjukgymnast och kurator, eftersom de som har svår smärta kan behöva både hjälp med smärtlindring från sjukgymnast och samtalsstöd.

Gynekologen Sofia Paulin arbetar för att det ska startas igen vid länsjukhuset i Kalmar:

– Det krävs bara att man släpper till resurser för detta, vilket jag absolut tycker att man ska göra, med tanke på att tio procent av alla kvinnor har endometrios. Det är en stor patientgrupp och det är en ung patientgrupp.

I december skrev Sofia Paulin till sjukhusledningen och frågade om varför man inte prioriterar ett endometriosteam. Men hon har ännu inte fått svar:

– Jag skickade ett brev i december, där jag påtalade att jag tyckte att det var svårförståeligt att man inte, för denna svårast drabbade grupp skulle få möjlighet att få arbeta i ett team. Och jag har så här långt inte fått något svar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista