Wallis och Ingbritt Fransson upptäckte att fönstren blivit stulna på en veranda när de var ute och gick i Persmo.
1 av 2
Wallis och Ingbritt Fransson upptäckte att fönstren blivit stulna på en veranda när de var ute och gick i Persmo. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Kartan visar vart inbrottstjuvar slagit till i Kalmar län.
2 av 2
Kartan visar vart inbrottstjuvar slagit till i Kalmar län. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Rekordmånga inbrott i länets sommarstugor

1:19 min

Inbrotten i sommarstugor har ökat kraftigt i Kalmar län - och tjuvarna tar inte bara saker som finns inne i husen. Hela glasverandor, fönster och dörrar har stulits. Polisen har inga spår efter de skyldiga.

Persmo, utanför Eriksmåla, är en av de orter som har drabbats hårt av inbrotten. Där bor Wallis och Ing-Britt Fransson, som upptäckte att allt inte stod rätt till en dag när de var ute och gick:

– Vi skulle titta till huset intill som också hade haft besök och då såg vi en massa brädor som låg, och vi undrade vad det var. När vi kom fram trodde vi inte att det var sant, för alla glasrutorna var borta, alltså hela glasverandan med gammalt handblåst glas, berättar Ingbritt Fransson.

Vad tänkte ni då?

– Ja, vad ska man tänka? Det är ju fem hus som har haft inbrott samtidigt här. Man blir ju frustrerad, säger Wallis Fransson.

Det är inte bara i Persmo som inbrottstjuvar har slagit till på det här sättet. Värst drabbade är Torsås, Kalmar, Emmaboda och Nybro kommuner.

I hela Kalmar län har det varit 85 sommarstugeinbrott hittills i år - vilket är bra mycket mer än i våra grannlän. I Kronoberg har det anmälts 33 stycken. I Blekinge 25.

Men vad beror inbrottsvågen på då? Det är svårt att säga, enligt Ann-Katrin Elofsson som är godsspanare på polisen, och som får anmälningarna på sitt bord:

– Nej, jag vet faktiskt inte. Just de här specifika inbrotten som vi har haft nu med glasverandor, har vi haft sex stycken där man har tagit fönster och dörrar.

Det måste vara ovanligt? Är det ett beställningsjobb eller vad beror det på?

– Ja, vi har aldrig sett det förut. Vi reagerade direkt när det började i början av året - och sedan slutade det i början av mars. Den fjärde mars var det sista vi hade. Nu kan det ju dyka upp fler när folk åker ut till sina sommarstugor i påsk, det får vi se, säger Ann-Katrin Elofsson och fortsätter:

– Vi ser det här som en serie inbrottsstölder för det finns en röd tråd i det.

Ann-Katrin Elofsson tror att det kan vara svårt att skydda sin sommarstuga mot den här typen av inbrott. Det man kan göra är att sätta upp en kamera eller be någon hålla ett öga på huset då man inte är där. Men det viktigaste av allt är att inte ha stöldbegärliga saker synliga i huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista