häst med hovar
1 av 2
Lycka för hästvän. Foto: TT
Sektionschef Per Johansson på Arbetsmiljöverket Öst. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Sektionschef Per Johansson på Arbetsmiljöverkets region öst. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Hästtjejers arbetsmiljö inspekteras

Per Johansson, Arbetsmiljöverket: "Det finns anledning att göra insatser"
1:32 min

Många kvinnor och unga tjejer skadas under arbete med hästar och nu blir hästnäringen årets bransch i Arbetsmiljöverkets nationella satsning "Unga i arbete". Det betyder att många stall och ridanläggningar kommer att få besök av Arbetsmiljöverkets inspektörer i år.

– Det är mycket ungdomar som jobbar i hästnäringen och den är väldigt stor. Det händer mycket och det händer ungdomar och det händer tjejer. Så det finns anledning att göra insatser, säger per Johansson som är sektionschef på Arbetsmiljöverkets Region öst i Linköping.

Per Johansson visar statistik över olyckstillbud i hästnäringen nationellt. Under en femårsperiod har nästan 800 olyckstillbud rapporterats. Hälften har drabbat personer från 34 år och yngre.

– Och där är kvinnorna kraftigt överrepresenterade.

Idén till att årets nationella insats för unga i arbete ska handla om hästnäringen med stall och ridanläggningar kommer från Arbetsmiljöverksinspektörer i Östergötland efter tidigare inspektioner som gjorts i lantbruket. Satsningen ska pågå till sista november och i Arbetsmiljöverkets region Öst ska över två hundra besök ute i hästnäringen göras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".