1 av 3
Sarah Remberg.
2 av 3
Sarah Remberg. Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio
Sarah Remberg kommunicerar via sin tolk, Elise von Weisz.
3 av 3
Sarah Remberg kommunicerar via sin tolk, Elise von Weisz. Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio

Sarah spelar föreställning om att vara Sarah

Döv. Blind. Adopterad. Asiat. Sarah Remgren har brottats mot många lager av fördomar under sitt liv. P4 Kalmar träffade 28-åringen innan hennes föreställning "Jag är Sarah" på Kalmar teater i går kväll.

Det är en annorlunda intervju. Allt som Sarah Remberg säger går via hennes tolk, Elise von Weisz. Det är också Elise som tolkar föreställningen "Jag är Sarah".

– Vi kände inte varandra innan. Men det var många som sa att hennes röst skulle fungera till min föreställning. Jag vet ju inte för jag kan ju inte höra den, säger Sarah Remberg genom sitt språk, teckenspråket.

Hon pratar inte alls.

– Nej, varför skulle jag det? Teckenspråket är mitt språk. Och om jag är i en situation där det inte räcker till så fungerar det ofta bra att skriva ner det jag vill, säger hon.

Föreställningen är en berättelse om Sarah Remgrens liv och genomsyras av humor, självdistans och engagemang. Det ingår också ett samtal med publiken och många fördomar och förutfattade meningar kommer att lyftas till ytan.

– Framförallt hoppas jag att publiken kommer att skratta mycket, säger Sara Remgren som själv skrattar mycket och ofta.

Hon adopterades till Sverige från Sydkorea när hon var några månader gammal. Ganska tidigt upptäcktes det att hon hade Ushers syndrom, en ärftlig sjukdom som innebär att hon är döv och synskadad.

Nu har hon ledsyn, men synen försämras hela tiden. Därför har hon också börjat kommunicera med taktilt teckenspråk, vilket innebär att hon och tolken skriver i varandras handflator.

De bådas kommunikation skiftar mjukt och ofta mellan det lite yvigare teckenspråket till det intima tecknandet i varandras händer.

Sarah Remgren beskriver sig själv som en vanlig 28-åring som tycker om att idrotta, gå ut på krogen, prata politik och laga mat.

– Dövblindheten är bara en av alla saker som är jag. Först och främst är jag ju Sarah.

I filmen ovan säger Sarah: Jag är Sarah. Jag är här i Kalmar för att spela en föreställning som heter Jag är Sarah. I den tar jag upp fördomar, normer och identitet. Tack så mycket. Vi ses. Hej då? Du, tolken. Kom! Nu kör vi!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".