Räddningspådrag och Nick Näslund. Foto: Nick Näslund och Malin Flodén/Sveriges Radio
Nick Näslund var en av P4 Kalmars reportrar som var på plats vid båda händelserna i Kalmar. Foto: Nick Näslund och Malin Flodén/Sveriges Radio

Otåliga Kalmarbor skrek "hoppa!"

3:18 min

Ungdomar skriker "hoppa" och en man tycker att man borde "skjuta fanskapet". Samhällsklimatet i Kalmar verkar vara i akut behov av räddning, konstaterar P4 Kalmars Nick Näslund.

Det är strax innan lunch, torsdagen den 18 mars.

En tipsare hör av sig till P4 Kalmars redaktion och berättar om ett stort räddningspådrag, bara ett stenkast från radiohuset.

Det är självklart att medierna bevakar händelsen. Mängder av människor har samlats, en gata har spärrats av och trafiken påverkas. Många undrar vad som händer i deras närhet, det är naturligt.

Komvux är utrymt och längs avspärrningsbanden står fullt med nyfikna människor. "Vad är det som har hänt?" frågar någon lite försiktigt.

Det är en desperat kvinna som hotar att hoppa från den höga byggnaden. Hon är förtvivlad, sitter på knä och slår huvudet i det hårda taket. Just nu är hon på botten av sitt liv, framför ett hundratal åskådare.

P4 Kalmar avvaktar och publicerar några meningar om att en insats pågår, men inga detaljer.

Stämningen längs avspärrningsbanden börjar bli obehaglig. Folkmassan mer och mer otålig! "Får man skämta om sånt här?" undrar en kvinna som står i telefon.

Två kvinnor med små barn står på första parkett, längst fram vid den blåvita polistejpen. De pratar och skrattar.

Vad skulle hända om kvinnan störtar ner mot stenarna och buskarna på marken? Hur skulle föräldrarna förklara det, när barnen vill bearbeta det de sett?

Nu kör en bil förbi med några ungdomar. En kille vevar ner rutan och ropar: "Hoppa!"

Mardrömmen är inte över för kvinnan. Tisdagen den 21 april klättrar hon upp i en stolpe vid elledningarna över järnvägsspåren på stationen i Kalmar.

Det verkar vara mest tur att någon ser henne – och kan bryta strömmen. Tågen står stilla. Kvinnan rör sig inte ur fläcken. Det tar sex timmar att vinna hennes förtroende för polisens förhandlare.

"Skjut fanskapet – då trillar hon ner" säger en man, högt och tydligt där han pratar i mobiltelefon på perrongen. Någon annan i vimlet håller med.

En torsdag och en tisdag inträffade otäcka händelser i centrala Kalmar. Den olyckliga kvinnan räddades – men de som skulle vara hennes medmänniskor, och stämningen i samhället, verkar fortfarande vara i akut behov av hjälp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista