Landstingsrådet Linda Fleetwood (V) på presskonferensen där landstingsmajoritetens riktlinjer för budget och plan 2014-2016 presenterades.
1 av 2
Landstingsrådet Linda Fleetwood (V) på presskonferensen där landstingsmajoritetens riktlinjer för budget och plan 2014-2016 presenterades. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Landstingsråden Jessica Rydell (MP), Yvonne Hagberg (S), Anders Henriksson (S) och Linda Fleetwood (V). Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 2
Landstingsråden Jessica Rydell (MP), Yvonne Hagberg (S), Anders Henriksson (S) och Linda Fleetwood (V). Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Så vill landstingsmajoriteten fördela pengarna inom vården

1:55 min

Det var inga stora nyheter när den rödgröna landstingsmajoriteten i dag berättade om inriktningen för vården i länet framöver. I direktiven till den budget som ska arbetas fram under året känns mycket igen.

Landstinget i Kalmar län får goda resultat i jämförelse med andra delar av landet och är "ett nationellt skyltfönster" framhåller landstingsmajoriteten. När de på måndagen presenterade riktlinjerna för budgetarbetet handlar därför mycket om att fortsätta på den väg som Kalmar läns landsting redan har.

Här finns en målsättning om att gå med överskott, så det finns pengar till investeringar och annat i framtiden, men att också hela söka förbättringar för att få en bättre vård i det som går under namnet "varje dag lite bättre".

– Det här har varit väldigt framgångsrikt, säger Anders Henriksson (S).

Cancervården, som förra året fick mer pengar, ska fortsätta utvecklas och det måste landstinget om de ska leva upp till målet om en köfri vård 2018, som lanserades redan förra året, och upprepas i riktlinjerna för budget 2016-2018.

Att cancerpatienterna ska "garanteras kontaktsjuksköterska" är ett krav som sätts på pränt, men arbetet med att ha sjuksköterskor som har särskilt ansvar för varje patient är något som man redan påbörjat.

Landstingsmajoriteten väljer att särskilt lyfta patienternas roll och vill ta fram en handlingsplan för att deras strategi för patientmedverkan förverkligas.

– Den ska genomsyra alla nivåer, dels att kunna boka på nätet, dels att kunna följa sin vård inne på sjukhusen, sen måste vi ta tillvara på patientens kunskap, säger Anders Henriksson (S).

– Vi vill pusha på så det verkligen görs, säger Jessica Rydell (MP).

Psykiatrin, som redan utlovats 1,5 miljarder i nya investeringar nya lokaler, är ett område där det finns flera exempel på när patienter hamnar mellan stolarna mellan kommuner och landstinget. Nu vill landstingsledningen ha:

* Bättre samverkan med kommunerna kring psykisk ohälsa.

De lanserar också kostnadsfri rökavvänjning för patienter inom psykiatrin och vill göra en "översyn av samverkan mellan elevhälsa, barn- och ungdomshäls, ungdomsmottagning och BUP".

Under rubriken "kraftssamling för barn och unga" väljer landstingsledningen att nämna möjligheten att få bidrag för glasögon upp tills dess att man blir 19 år; en satsning som regeringen redan lanserat i sitt budgetförslag och som alltså redan är finansierad med statliga pengar.

– Vi är väldigt glada för det och vill genomföra det här, säger Jessica Rydell (MP).

Vilka av alla formuleringar i riktlinjerna som framöver leder till mer pengar eller omprioriteringar och möjligheter att göra något återstår att se.

– Vi anger färdriktning, och vad man ska fokusera på i dag, säger Anders Henriksson (S), och förklarar att tjänstemännen sedan kommer tillbaka och berättar hur och vad som krävs för att man ska nå dit.

Mer pengar till primärvården där hälsocentralerna finns flaggas det däremot redan nu för, men utan att några summor nämns.

– Det återkommer vi till.

Rätten att jobba heltid är en fråga som under många år varit på tapeten men ännu inte blivit någon garanti. Nu talar landstingsmajoriteten om att ta fram en ny modell som blir klar 2016, men några löften om när alla som vill får jobba heltid gavs inte på presskonferensen.

– Förhoppningen är att man kan börja använda den nästa sommar och sen får vi växa in i den, säger Yvonne Hagberg (S).

Landstingsmajoriteten vill också ännu mer lyfta jämställdhetsarbetet.

* Jämställdhet ska vara en del av det långsiktiga fortbildningsansvaret.

* SKL:s checklista för jämställdhetsanalys ska användas.

– Vi måste använda det här och se vilka följder får det här beslutet för män, kvinnor, pojkar och flickor, säger Linda Fleetwood (V).

När det gäller områden som ligger vid sidan om vården så vill landstinget att:

* Andelen ekologisk, klimatsmart och närproducerad mat i landstinget ska öka.

* Kollektivtrafiken ska bli fossilbränslefri med krav på biogas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista