Sista dagen för Akzo Nobel i Gamleby

1:26 min

I dag stängs Akzo Nobels färgfabrik i Gamleby. När nedläggningsbeskedet kom jobbade 160 personer i fabriken. Fram tills nu har ett 80-tal personer jobbat kvar, men i dag är det många som går hem.


Men trots att det är det officiella stängningsdatumet i dag så kommer det finnas viss avvecklingsverksamhet kvar säger Martin Nilsson, platschef i Gamleby:

– 30 juni är ju en skarv. Sen kommer det vara 15-20 personer kvar till september och sedan en tre-fyra stycken året ut och sedan någon "strönisse" ett halvår efter det.

Men om fastigheten säljs så finns det ingen anledning att ha kvar någon på plats, tillägger Martin Nilsson:

– Men vi måste gardera oss för visst efterarbete och kunna stänga igen.

Framöver nu ska det städas och flyttas och säljas en del inventarier till andra fabriker inom Akzo Nobel, till exempel till Malmö där en ny fabrik håller på att byggas upp.

Martin Nilsson är också noga med att påpeka att man i Gamleby går ut med flaggan i topp - något som genomsyrat arbetet sista året. Ingen kund ska kunna klaga på den färg som levererats från fabriken i Gamleby, och det har man också lyckats med menar Martin Nilsson.

Strax före midsommar kördes den sista produktionen färg i gång och den var klar ett par dagar senare. Sedan dess har maskinerna i stort sett tystnat.

Sedan tidigare har nära 90 personer slutat på fabriken, de flesta har haft nya jobb att gå till, mycket vikariat och sommarjobb, men också en hel del fasta tjänster. Och nu hoppas så klart det 60 tal som nu slutar i dag att också de ska ha en sysselsättning så småningom.

Roger Lundberg som varit IF Metalls ordförande här i 30 år, och varit anställd i 33, väljer att själv se positivt på framtida jobbmöjligheter:

– Ja det måste man göra. Man får inte gräva ner sig, utan det löser sig alltid på något vis.

P4 Kalmar: Så om vi ses om ett halvår då har du ett nytt jobb?

– Det har jag säkert, säger Roger Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista