Jobbig tid för pollenallergiker

1:22 min

Den här tiden på året är en av de som är värst för pollenallergiker. Framförallt för de personer som lider av gräsallergi.

Angelica Jonsson som arbetar på ett apotek i centrala Kalmar märker av det tydligt, då de har sålt väldigt mycket pollenmedicin:

– Pollen började tidigt, den började i mars och har hållit på tills nu. Och nu runt midsommar har det varit otroligt mycket. Det säljs mer pollenmedicin i år än vad det gjorde förra året, säger Angelica Jonsson.

För tillfället är det alltså gräspollen som är den mest elakartade, och de personer vi träffar är överens om att den här tiden på året är den jobbigaste i pollenväg. 

– Det blir en trötthet och en irritation i ögonen, säger Mia när P4 Kalmar kommer fram och ställer frågan.

– Det är väl oviljan att vilja vara ute när det är riktigt illa, säger Erik.

I Västervik finns det en mätstation som har daglig koll på pollensituationen. Eva Elb som arbetar där säger till P4 Kalmar att det egentligen inte är mer pollen än vanligt i år. Men de kommande veckorna kan bli svåra och uppmaningen är att förbereda sig. Något som Erik, som P4 Kalmar träffar, redan gjort:

– Jag gick på sprutor för att bli kvitt det här, men jag vet inte om det hjälpte, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista