Svalt intresse för att spela blås- och stråkinstrument

1:42 min

Varje sommar åker Hultsfreds sommarorkester runt och spelar i hela sydöstra Sverige, och även om orkestern har full bemanning så märker också de som är med av det minskade intresset.

– Det är en markant skillnad sedan jag själv gick i lågstadiet. Det är mycket färre ungdomar på kulturskolan och i skolor överlag som är intresserade, säger Mikael Björk som är med i orkestern och har spelat trumpet i tolv år.

Med sina 20 år tillhör han de äldre i orkestern, och han har alltså sett hur intresset minskat att spela instrument sedan han var liten.

När P4 Kalmar träffar orkestern ska de precis börja spela på Tjustgården i Västervik - och de har fullt upp. Fem, sex spelningar om dagen blir det. Bland annat under Almedalsveckan på Gotland.

Men Tomas Åstrand som är ledare på orkestern är orolig för framtiden i och med att färre börjar spela instrument. Enligt honom handlar det bland annat om minskade satsningar på kulturskolan och dessutom om att annat lockar ungdomarna mer och att de inte är lika uthålliga som tidigare.

– Man har inte samma uthållighet i dag, men det är inte ungdomarnas fel. Det är hela samhällsuppbyggnaden. Man jobbar med datorer och är vana med att det ska hända något snabbt, säger han.

Mikael Björk som spelat i Hultsfreds sommarorkester i fyra år tycker att de som inte tar chansen att lära sig spela ett instrument och ge sig ut på sommarvägarna missar något:

– Det ger mycket erfarenhet att vara ute och springa runt och flänga. Det ger en känsla av hur det är att vara ute i det riktiga arbetslivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista