I Fjälster vänder man hö på gammalt vis

3:30 min

Nu arbetar lantbrukarna runt om i länet med att slå hö - eller slåtter som det också heter. De flesta använder moderna maskiner, men på Eriksgården i Fjälster använder man hästen och maskiner från förr som arbetsredskap.

Doften av nyslaget hög slår emot P4 Kalmars reporter när han går ut på åkern i Fjälster utanför Vimmerby för att hälsa på Annelie Svensson, som sitter på den gamla hösprätten från 40-talet med ardennerhästen Pontus framför sig. Maskinen används för att vända hö nu när solen äntligen kommit.

– Det är perfekt när man som vi har så lite jordbruksmark. Det är ingen idé att ha traktor och andra jordbruksmaskiner, säger Annelie.

Bredvid åkern står sambon Per Anders Nilsson och tittar på när Annelie jobbar. Han vilar efter att ha lagt upp höet med högaffel på det gamla sättet, i en fem meter lång och två meter hög hässja. En timma tog det.

– Det är en lugn och harmonisk metod att skörda hö på. Samtidigt är det bra för våra hästar på gården att få jobba. Det fungerar bra för oss, säger han.

Hästen Pontus verkar gilla att jobba. Men det är inte lätt att jobba med gamla maskiner. När vi är där går hösprätten sönder. En av gafflarna gick av. Men efter lite lagning så fungerar den.

– Det behövs inget "hi-tech" för att laga den. Det är bra, säger Per Anders Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista