Sveriges Radios undersökning:

Bilister visar ingen respekt mot vägarbetare

1:24 min

Marku Kumpulainen är projektledare på olika vägarbeten - han blev påkörd av en bilist som körde vårdslöst för 10 år sedan och fick operera bort en led i axeln. Och för många bilister är det stressen som ligger bakom fortkörning.

-- Det är ju lite otäckt. Det är många som inte tar hänsyn mo oss och håller höga hastigheter, säger Marku Kumpulainen.

Vilken hastighet ska de hålla?

-- 30 kilometer i timmen.

Vilken hastighet håller dem?

-- Det är allt mellan 50 till 70 kilometer ibland. Det är som sagt en otäck miljö att vara i.

Bilarna kör fort förbi. Trots flera 30-skyltar och en smalnande väg så har de bråttom in i rondellen som ska leda dem vidare ut på E22an. Och vägarbeten kan vara störigt, särskilt om du är stressad. Vi har pratat med några bilister som kör förbi arbetet vid rondellen.

-- Jag kan förstå om det blir jäktigt för det blir kö och då blir man stressad och så vill man iväg fort, säger Johanna som kör förbi varje dag.

Krister Rosén, ordförande i väg- och banklubben sydost menar att det kanske kan behövas hårdare straff för de som kör vårdslöst vid vägarbeten och att polisen ofta inte gör tillräckligt.

-- De lägger ner vissa saker som vi tycker de ska fullfölja. Vi har anmält några händelser som har blivit anmälda, säger Krister Rosén.

Men trots att Trafikverket, Seko och arbetsgivarna försöker göra det bästa för vägarbetarna så handlar det i slutändan ändå om att bilisterna måste visa större respekt och förståelse för de som arbetar intill vägen..

Krister Rosén har en uppmaning till alla bilister där ute:

-- Kör försiktigt och titta på oss som jobbar. Vi gör ju jobbet för eran skull och tänk på våra barn också, de vill ju att deras pappa ska komma hem också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista