Efter salmonellautbrottet - ännu en krydda återkallas

1:45 min

Ytterligare en kryddmix, som pekats ut som trolig källa till salmonellautbrottet på Löttorps bykrog, har nu återkallats. Det handlar om Dimpex produkt Iwi allkrydda med bäst före datum 10 oktober 2016.

– Vi har redan larmat butiker som vi levererar till, när vi fick första informationen om att risken finns. Då larmade vi våra butiker och om de har krydda med det datumet så ska de kassera den och vi ska ersätta dem, säger Ivca Dusanov som är ägare till Dimpex som är den svenska återförsäljaren av Iwi allkrydda.

Den produkt som företaget återkallat är Iwi allkrydda med torkade grönsaker. Kryddblandningen säljs endast i enkilosförpackningar i Sverige - nästan uteslutande till butiker.

– Restaurangen som det pratas om kanske har köpt den i butik, det vet jag inte var de fått den ifrån, säger Ivca Dusanov.

Analysprover från Löttorps bykrog har visat att en oöppnad burk Iwi allkrydda innehåller salmonellabakterier. Kryddblandningen används mycket på restaurangen.

Nu inväntar Livsmedelsverket provsvar om kryddblandningen innehåller just den slags salmonella som de 80 drabbade matgästerna insjuknat i.

Andra salmonellautbrott i Sverige den senaste tiden har kunnat kopplas till Sevan allkrydda, som också den har återkallats.

Sevans affärsenhetschef Julia Kronlund säger till P4 Kalmar att företaget har skickat flera olika varianter på allkryddan till analys för att få svar på vilka som kan innehålla salmonella och vilken ingrediens som i så fall kan bära på smittan.

Enligt Livsmedelsverket har de aktuella kryddblandningarna liknande innehåll, bestående av en blandning av kryddor och torkade grönsaker. De produceras i samma trakt på Balkan, men inte i samma fabrik.

Livsmedelsverket rekommenderar den som köpt de aktuella kryddblandningarna att slänga dem. Och det är också vad Ivca Dusanov säger till sina återförsäljare, även om han ännu inte fått analysresultaten skriftligt från Livsmedelsverket.

– I och med att risken finns rekommenderar vi att man kasserar dem, även om vi inte fått själva analysrapporten på papper ännu, säger Ivca Dusanov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista