Flyttar kula med hjärnvågor

1:22 min

En halv miljon svenskar lever med hjärnrelaterade sjukdomar. Under sommaren åker Neuroförbundet runt i Sverige i sin Brainbus för att informera om hjärnan, och nu är de i Kalmar län.

Lotta Sydäng-Melin som är projektledare som varit med och byggt utställningen i Brainbus säger att det handlar om att öka medvetenheten.

– Det är en utställning om hjärnan och där man får veta vad som kan gå fel med hjärnan.

I utställningen lyfts fyra diagnoser. Ms, Parkinsons, ALS och stroke. 500.000 personer i Sverige har en skada eller sjukdom som drabbar hjärnan och i bussen får man lära sig mer om dem.  

Men Brainbus handlar mycket om att ta hand om vår hjärna. Hur vi kan träna den med korsord och andra utmaningar. Hur hjärnan mår bra av rätt mat, men också att det är viktigt med sömn och att inte vara så påkopplad hela tiden. Något som kan leda till hjärntrötthet. 

I bussen finns mängder med utmaningar, som att flytta en kula med hjälp av sina hjärnvågor. Något som Matilda Gånge från Örebro lyckades med till slut.

– I början var det svårt, men sedan fick jag ett sätt att tänka hur jag skulle göra för att få den att röra sig framåt. Jag tittade på bollen och sedan blundande jag och sedan tittade jag åt det håll den skulle åka, och då funkade det.

Men informationskampanjen har också ett politiskt budskap. 300 neurologer saknas i Sverige, lika många vårdplatser. Och i bussen kan man skriva på ett upprop som senare i höst ska skickas till sjukvårdsminister.

22 orter får besök av Brainbus - eller hjärnbussen som man också kan säga. Oskarshamn har redan fått besök, just nu befinner den sig i Västervik och i nästa vecka kommer bussen finnas i Borgholm på Victoriadagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista