Säl Foto: Ludde
1 av 2
Söt säl ställer till skada för fiskare. Foto: Anders Lundin/Sveriges Radio
säl 1
2 av 2
Christer Karlsson, fiskare i Gryt. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio.

Sälarna ökar i Östersjön

2:21 min

Fler sälar i Östersjön gör att även skadorna ökar för yrkesfisket. Havs- och vattenmyndigheten uppskattar att det finns nära 45 000 sälar i Östersjön .

En av drygt 1 300 svenska yrkesfiskare som märkt av sälarnas framfart är Christer Karlsson i Gryt, utanför Valdemarsvik.

– Är de riktigt aggressiva är det bara att ta fram byggnålen och laga näten, säger han.

Från att ha varit utrotningshotad på 70-talet på grund av miljögifter ökar gråsälarna rejält, och det är den art det finns flest av i Östersjön.

Ökningen är störst i södra Östersjön, runt Skåne och även i Danmark, som tidigare inte haft mycket gråsäl, berättar Susanne Viker, utredare på Havs och vattenmyndigheten, HaV.

– Skåne har inte haft så mycket skador tidigare, men har nu sett en kraftig ökning. Och sälarna de sprider sig i Öresund, även Danmark har fått problem med gråsäl i fiskeredskapen. De hade nästan bara knubbsäl tidigare. Men gråsälen är större och orsakar större skador, säger Susanne Viker.

Danmark studerar nu det svenska systemet med ersättning till yrkesfiskare.

I år delar HaV ut 20 miljoner kronor för skador på fiskeredskap och fångster och till förebyggande åtgärder. En summa som varit konstant de senaste tre åren samtidigt som antalet yrkesfiskare minskat.

Det finns olika typer av sälsäkra fiskeredskap, men de är både dyra och i bland otympliga att hantera. Och mot stora gråsälar finns inte så mycket att göra, säger fiskaren Christer Karlsson.

– De river allt. Är de riktigt stora går de rakt igenom. De finns ju de som väger ett par, tre hundra kilo.

Vad tycker du om säljakt?

– Jag tycker det ska vara allmän jakt. Det kan hjälpa, då drar de sig längre ut, säger Christer Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista