Shadi Hejar
Shadi Hejar är en av många nyanlända som påverkas av projektet. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Projekt ska lyfta undervisningen för nyanlända

1:39 min

Nu pågår ett unikt projekt i Hultsfred för att förbättra undervisningen för elever med svenska som andraspråk. Förbättringarna ska göras i alla ämnen. Genom satsningen Flerspråkighet - en möjlighet utbildas för första gången alla lärare i en hel kommun.

Shadi Hejar går i sjuan på Albäckskolan i Hultsfred och han berättar vad som kan vara svårt i skolan när man nyss lärt sig svenska.

– Ibland är det svårt med lärarna när de pratar lite snabbt, säger han.

Men nu ska de bli bättre. Utbildningssatsningen gäller alla lärare i kommunen - från förskolan till komvux. De är Nationellt centrum för svenska som andraspråk från Stockholms universitet som ligger bakom satsningen. 

På Albäcksskolan räknas ungefär var fjärde elev som nyanländ - det vill säga att de kommit till Sverige de senaste fyra åren. Med hjälp av olika övningar ska projektet öka lärarnas medvetenhet vilka begrepp de använder och göra dem mer medvetna hur man kan prata så att alla hänger med.
Linda Mossbrant-Johansson är lärare i svenska och svenska som andraspråk. I och med projektet har hon börjat arbeta på ett lite annat sätt.

– Jag tänker hela tiden på vad jag ska göra, att jag måste vara förberedd. Att jag kan stötta eleverna före de olika aktiviteterna, under det vi göra och att de får en feedback efteråt, säger hon.

Bakgrunden till att man startat projektet är dåliga resultat i skolan i Hultsfred. Många lärare behöver hjälp med hur de ska undervisa med många nyanlända elever i klasserna. Kristina Råsmark är utvecklingsansvarig för skolan i Hultsfred.

– Många av de nyutexaminerade lärarna ger uttryck för att de skulle behöva mer av det här och det här är ett sätt för oss att rusta våra lärare bättre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista