Alexander från Oskarshamn i stor internationell matlagningstävling

4:01 min

Alexander Sjögren från Oskarshamn har chansen att kvalificera sig för en av världens största matlagningstävlingar, Bocuse d´Or.

– Det är nervöst och stort, men skoj. Stora förberedelser pågår för tillfället, säger Alexander Sjögren till P4 Kalmar.

Nu handlar det om att vinna den svenska uttagningen. Alexander Sjögren är av fyra svenska finalister. Om han vinner, går han vidare till den stora Bocuse d´Or Europa och får tävla mot kockar från hela världen.

– Nu i den svenska finalen är uppdraget att göra en rätt på tio portioner, som ska innehålla lamm, tre grönsaksgarnityrer och en sås. Fänkål måste vara en ingrediens.

Paul Bocus d´Dor anses vara en av 1900-talets främsta kockar. Den här matlagningstävlingen avgörs alltid i Lyon, Frankrike. För att vinna kan man inte bara satsa på säkra kort. Allt testas mycket noggrant, kockarna måste vara mycket noggranna. Det är som att vara i ett regisserat skådespel, som ska vässas.

– Vissa dagar står jag och fokuserar enbart på någon liten detalj, andra dagar lagar jag hela rätten som man sen får testa, säger Alexander Sjögren.

Alexander Sjögren är sedan några år tillbaka verksam i Skåne. Helgen den 11-13 september kommer han hem till Oskarshamn.