Linnéuniversitetet ligger lågt på Kalmarsund Pride

1:28 min

Linnéuniversitetet kommer att gå med i Prideparaden i Kalmar på lördag. Men till skillnad från Prideveckan i Växjö i våras har universitetet inga egna punkter på programmet här i Kalmar.

LNU kommer att synas med sin gula cykeltaxi, och personal och studenter uppmanas att gå med i pridetåget genom centrala Kalmar på lördag.

Men det blir alltså inte så mycket mer, inga föreläsningar eller panelsamtal som LNU arrangerade i Växjö i våras. Orsaken är att Kalmarsund Pride krockar med starten på höstterminen då det är mycket att göra.

– Vi har tyvärr inte hunnit få ihop ett lika stort program som vi har haft i Växjö, säger Micael Sverkersson, som samordnar Linnéuniversitetets prideevenemang.

Han hoppas på bättre framförhållning nästa år. I år var det länge oklart om Kalmarsund Pride skulle bli av och hur många dagar evenemanget skulle omfatta.

Studentkåren i Kalmar hälsar att de har samma bekymmer, tidsbrist. Men kårens ordförande Daniel Svedbjörk välkomnar ett ökat engagemang. För det är ett faktum att det saknas en förening eller en mötesplats för hbtq-studenter i Kalmar.

I Växjö finns Regnbågsföreningen, och över huvud taget verkar det vara ett engagemang som är ganska knutet till ett personligt intresse.

Micael Sverkersson, som är administratör på fakulteten för konst och humaniora till vardags, tog på sig uppdraget som universitetets pridesamordnande frivilligt. Och han har tidigare varit aktiv i dåvarande Växjö Gaystudenter.

– Har man ett engagemang privat så har man nog lättare för att söka de uppgifterna också. Men naturligtvis får inte verksamheten vara beroende av att det finns eldsjälar, utan det är sådant som alla offentliga institutioner ska göra ändå, säger Micael Sverkersson.

Bland de studenter som P4 Kalmar möter vid universitetsbiblioteket i Kalmar är det få som ska vara med. Christian Andersson har läst om prideveckan på Facebook men kan bara tänka sig att stå vid sidan om och titta på pridetåget. Lukas Svorén är inte intresserad.

– Det hade kanske varit roligt om man hade haft en projektdag eller något sådant. Jag är blivande sjuksköterska så det är ju en fråga som kommer genomsyra min vardag, säger Madeleine Wickström.

– Jag känner att jag vill hjälpa till och ge unga människor en bra grund, så att de förstår att det inte är något fel med homosexualitet och sådant, säger Nils Strömberg, som läser till gymnasielärare.

Han ska gå med i pridetåget men inte genom LNU utan genom sitt extrajobb på Kalmar slott.