20 år med IKO

9:03 min

När ishockeyallsvenskan startar den 11 september är det 20:e året i rad som IK Oskarshamn spelar i näst högsta divisionen. En unik svit som grundlades redan i början av 90-talet.

Reportaget gjordes inför säsongen 2015/16.

– Tomas Roth och jag tyckte att vi var tvungna att göra något när det bara var 50 personer som såg på matcherna. Vi bestämde oss för att dra igång en satsning, säger Ewert Mellström som var ordförande i början av 90-talet.

Under många år hade IK Oskarshamns A-lag då spelat i division 2 och 3 men det fanns ett stort grundintresse för ishockey i Oskarshamn, säger Ewert Mellström. Publikrekordet noterades 1966 när drygt 3 600 såg Oskarshamns AIK spela mot Rögle.

Metoden för att få fart på ishockeyn i Oskarshamn igen blev att blanda upp många egna talanger med några stjärnor utifrån och då blev Peter Ekroth en nyckelperson.

– Jag umgicks med "Bullen" från Södertälje och berättade om våra planer. Han lovade hjälpa till och så kom jag i kontakt med Peter Ekroth, säger Ewert Mellström.

– Jag trodde aldrig han skulle ta steget från elitserien med Södertälje till division 3 med Oskarshamn, men han sa ja och sedan löpte det på, fortsätter han.

– Första gången jag träffade Ewert och han berättade om planerna så trodde jag inte han var riktigt klok men senare när jag inte fick nytt kontrakt i Södertälje så blev Oskarshamn intressant, säger Peter Ekroth.

– Just då passade en flytt till en mindre stad bra för mig och min familj. Jag tänte på utmaningen och trodde jag skulle kunna satsa mindre seriöst på hockyen men det blev tvärtom.

Peter Ekroth såg till att kompisen Skeeter Moore anslöt och grunden var lagd för IKO:s avancemang i seriesystemet.

– Peters underskrift var inte den billigaste affären men å andra sidan gav han oss mycket, säger Ewert Mellström.

Efter några säsonger i toppen av division 2 var laget redo för div1 och spelare som Pavel Burger, Johan Witehall, Jarmo Mäkitalo, Ronny Larsen och Kamil Kastak anslöt.

Resan mot toppen gick snabbt och ibland för snabbt, säger Ewert Mellström:

– Det var väl det som hände, det gick lite väl fort och vi blev fartblinda men publiken krävde sitt och vi hängde på från styrelsen.

Våren 2006 skulle en plats i division 1 säkras efter sista kvalmatchen borta mot Kristianstad men det laget fick vända hem utan seger och avancemang. Division 1-festen hemma i Oskarshamn blev inte av och det sörjer Ewert än i dag:

– Det var en av de största flopparna jag varit med om, det var en fruktansvärd antiklimax.

Efter att Vita Hästen fått akuta ekonomiska problem dök en friplats ändå upp i division 1 och den gick till Oskarshamn, som trots kvalmissen började säsongen 96/97 i division 1 södra.

Efter startmatchen borta mot Mörrum väntade Rögle hemma i premiären 6 oktober.

– Man blir lite rörd när man ser på matchprogrammet, tröjorna med hökarna hade vi tryckt upp i Borås och vi ville göra lite som Malmö.

Den första säsongen i division 1 slutade med en mittenplacering och sedan dess har IK Oskarshamn hållit sig kvar i näst högsta serien trots att antalet lag minskat från 40 till 14.

– Det är helt fantastiskt, när vi började satsningen kunde vi inte ens drömma om att det skulle hålla så här länge, säger Ewert Mellström.

– Jag fick en kick av tiden i Oskarshamn och jag är glad att de har hållit sig kvar år efter år, säger Peter Ekroth som gärna återvänder även om han nu bor i Leksand.