Regeringen vill ta bort skatteavdrag för välgörenhet

1:34 min

Den pågående flykingkatastrofen har gjort att många ger pengar till ideella organisationer. Men regeringen vill i sitt budgetförslag slopa det skatteavdrag som den som skänker mer än 2 000 kronor om året har rätt till. Något som Centerpartiet i länet tycker det är dålig timing.

I regeringens budgetförslag så vill man alltså ta bort den rätt till avdrag som Alliansen införde 2012 och enligt budgeten ska avdragsrätten upphöra från den 1 januari nästa år.

Avdraget i sin nuvarande form gäller gåvor på mellan två och sex tusen kronor om året eller minst 200 kronor i månaden till godkända ideella organisationer av Skatteverket.

– Det är ett dåligt förslag, oavsett när det hade lagts men nu blir det extremt dålig timing, säger centerpartisten och riksdagsledamoten från länet, Anders Åkesson.

Utan avdraget som är på 25 procent av den skänkta summan så har branschorganisationen för frivilligorganisationer FRII beräknat ett bortfall på cirka 250 miljoner i minskad insamling till välgörenhet som istället går till statskassan.

Men även om insamlingen sedan 2012 har ökat så tror inte Leif Jakobsson, socialdemokrat och vice ordförande i Skatteutskottet att folk styrs av skatter när de ska skänka pengar.

– Det är miljoner människor på flykt i Europa och jag tror inte att någon vill hjälpa på grund av ett skatteavdrag. Jag tycker det är ett billigt knep att blanda in skatteavdrag i det här, säger Leif Jakobsson.

– Vi prioriterar för det vi gick till val på och vi prioriterar sånt som vi tycker är viktigare, nämligen jobben och skolan, fortsätter han.

Men Anders Åkesson (C) tycker istället att avdraget bör utökas.

– Slopat avdrag innebär att samhället i form av kommun, landsting och stat får gå in i stället. Till skillnad från regeringen så är vi övertygade om att förhållandevis lite pengar stimulerar fram väldigt mycket frivilliga pengar istället, säger han.

– Vi vill istället utveckla det till att innefatta miljöorganistationer och även större bellopp.