Hyresgäst blev hjälte - upptäckte mordbrand

1:15 min

I dag inleddes rättegången mot den 48-årige man som misstänks för mordbrand i Överum i mitten av augusti. Och det var tack vare snabbt agerande från en av hyresgästerna i huset som branden inte blev så stor.

Per-Ove Jakobsson berättar om när han tidigt på morgonen upptäckte vad som höll på att hända.

– Jag fick syn på en person som precis hade böjt sig ner och hade en tändare och tände på bensin. Det lyste upp hela vägen och sedan kom det stora lågor, säger Per-Ove Jakobsson.

Bakgrunden till händelsen är - enligt åklagaren - en konflikt mellan tre personer som bor i huset och den nu misstänkte 48-åringen. När en av de tre berättade om morgonen den 12 augusti sa han att han var säker på att branden var riktad mot honom.

48-åringen har erkänt att han tänt eld men säger att han kastade en mindre brandbomb gjord av en Fantaflaska mot huset och att händelsen inte ska räknas som mordbrand eftersom elden inte spred sig så mycket.

Elva personer, boende i huset och hyresvärden, kräver den misstänkte mannen på ersättning. En av dem är Per-Ove Jacobsson som är tacksam över att han upptäckte branden så snabbt.

– I normala fall sover man ju vid den tiden så jag hade tur som var vaken. Vi har ju vårt sovrum precis ovanför så det hade ju varit vi som brunnit inne först.

Har det varit jobbigt efteråt?

– Ja det har varit jobbigt, säger han.