Dyra bussresor i Kalmar län

1:20 min

Dyrast för skattebetalarna och dyrast biljetter. Så är Kalmar länstrafik enligt rapporten Trafikanalys 2014. Nu ska priserna ses över.

Skattebetalarna i Kalmar län betalar mest per person för kollektivtrafiken via Kalmar länstrafik, KLT, i landet. Samtidigt är biljetterna också dyrast i landet per resa. I alla fall enligt rapporten Trafikanalys 2014.

KLT:s trafikdirektör Karl-Johan Bodell menar dock att siffrorna i rapporten inte är rättvisande.

– De olika länen redovisar olika kostnader och intäkter i den rapporten. Det är som att jämföra äpplen och päron, säger han och berättar om KLT:s egna jämförelser som visar att bolagets priser i många fall inte är högre än andra länstrafikbolags.

Men KLT gjorde en uppmärksammad höjning av sina 30-dagarskort härom året. Och för dessa medger Karl-Johan Bodell att priset är högt. När det gäller enskilda resor i Kalmar län är det nästan alltid billigare att ta egen bil om man räknar med en kostnad på 20 kronor milen.

Och de resenärer som P4 Kalmar har pratat med tycker att det är dyrt att åka med KLT.

– Vi håller på att titta på våra produkter och vilken prissättning vi ska ha, säger Karl-Johan Bodell.

– 30-dagarskortet känns ganska omodern och passar inte alla.

Enligt Karl-Johan Bodell har prishöjningarna varit lyckade och antal resor med KLT har ökat med över 7 procent hittills i år. Denna ökning är dock från en låg nivå.

Enligt Trafikanalys gjorde invånarna i Kalmar län näst minst antal kollektivresor med buss per person under 2014 i hela Sverige. Och under perioden då antalet resor har ökat har också alla asylsökanden i länet fått gratis busskort, vilket rimligen bör ha ökat resande.

– Men vi har lite svårt att locka in nya resande, säger Karl-Johan Bodell.

Kan inte ett lägre pris vara ett sätt att locka in nya kunder?

– Nej. Vi skulle aldrig kunna vinna tillbaka intäkterna vi tappar om vi sänker priset. Vi har haft konsulter som tittat på det, säger han.