IK Oskarshamn satsar på en nystart

7:54 min

Efter en säsong som blev en besvikelse både poängmässigt och ekonomiskt, så gör IK Oskarshamn nu en omstart. Budgeten har minskats med 3,6 miljoner kronor men målet på isen är ändå slutspel.

– Vi nådde inte upp till våra mål vare sig sportsligt eller ekonomiskt men i stället för att då byta ut många i organisationen så är alla i ledande position kvar och vi är jäkligt revanschsugna, säger klubbchef Martin Åkerberg till P4 Kalmar.

Tack vare stora ekonomiska tillskott från näringsliv och kommun i kombination med möjligheten att sälja ishallsnamnet, så tog sig klubben ur den utsatta ekonomiska situation som uppstod i vintras.

Näringslivet sköt till ungefär 3 miljoner kronor och Oskarshamns kommun bidrog en miljon. Dessutom heter ishallsdelen numera Be-Ge Hockey Center. Tillskotten gör att klubben har ett eget kapital med 162 000 inför säsongen.

För att inte hamna i samma akuta ekonomiska läge igen har klubben genomfört ett sparprogram på motsvarande 3,6 miljoner kronor.

– Vi är något färre anställda och har minskat spelarbudgeten men våra kunder märker nog inte bantningen så tydligt säger Martin Åkerberg.

Omsättningen räknar han med ska minska till omkring 23 miljoner kronor - men hoppas på publikökning efter förra årets bottennotering på under 2 000 åskådare i snitt.

– Vi ska lyfta upp publikfrågan som inte varit prioriterad förut. En ny tjänst har inrättas med fokus på biljetter och publik, säger Martin Åkerberg.

De största kostnaderna har kapats kring spelarna i A-laget:

– Sportchef Roger Jönsson har fått en betydligt mindre budget att jobba med utan att gå in på några siffror, vi har satsat på yngre utvecklingsbara spelare.

Även om spelarna fått sämre villkor ekonomiskt så hoppas Martin Åkerberg att de ska bli bättre spelare genom att resuserna fördelas som så att det finns utrymme för fystränare hela säsongen - vilket det inte fanns ekonomi för i fjol.

Trots minskad kostym är målet fortsatt att nå slutspelet och därmed förbättra ekonomin ytterligare men det är inget som finns med i budgeten:

– Vår budget bygger inte på att vi ska nå slutspel eller på att vi ska locka så många fler åskådare i år än i fjol men vi har inget överflöd och får vända på varje krona säger Martin Åkerberg.