Flera nya asylboenden kan startas i Kalmar län

1:11 min

Just nu kommer många flyktingar till Sverige. Förra veckan sökte 3 200 personer asyl och många av dem kan komma till Kalmar län.

I dag går ansökningstiden för att starta tillfälligt asylboende ut i Migrationsverkets upphandling och flera nya boenden kan bli av i länet.

Migrationsverket söker just nu 24 000 platser för asylsökanden runt om i landet. I Kalmar län har åtta olika företagare flaggat för att de kommer lämna in ett anbud till Migrationsverket.

I Vimmerby till exempel vill Oxgården starta asylboende. I sitt brev till kommunen skriver Oxgården att de vill hjälpa till med anledning av den pågående flyktingkatastrofen i Europa.

Alla som vill starta ett tillfälligt asylboende måste meddela den berörda kommunen att de kommer lämna in ett anbud till Migrationsverket. Men de behöver inte tala om hur många platser det handlar om eller var i den aktuella kommunen - något som kommunalrådet i Mönsterås, Roland Åkesson (C), varit kritisk till när Jokarjo - Bert Karlssons företag - nu lämnat in en avisering om att starta asylboende där.

Och flera är precis som Jokarjo i Mönsterås nygamla aktörer - till exempel Attendo i Nybro - som tidigare drivit boende i Kungshall där, men som sedan fick stänga.