Hårt jobb vägen till framgång för IK Oskarshamn

9:16 min

I skuggan av en bantad spelarbudget i IK Oskarshamn så är det nästan 15 nya spelare i truppen som ska möta AIK borta i premiären.

Följ matchen via P4 Kalmar!

Yngre och billigare spelare kan bli en fördel menar tränare Fredrik Söderström:

– En tightare spelarbudget gör att vi får tänka till ett varv extra när det gäller att sätta ihop laget men jag tycker vi fått fler spelare med bättre karaktär. Vi har inte samma stjärnglans över gruppen och det tror jag gynnar oss.

– Jag vill tro att folk runt klubben vill se oss jobba så hårt som möjligt varje match, då kan man leva med att vi inte vinner varje gång.

IK Oskarshamn har minskat sina kostnader med 3,6 miljoner kronor inför säsongen och mycket har sparats på spelartruppen men det finns ändå plats för fyra nya spelare från USA och Kanada.

– Det finns ibland en missuppfattning att utländska spelare är dyrare än svenska men man kan få ett ganska spännande transatlantiskt namn till en betydligt billigare peng. Dessutom förs en kulturell bredd in och mångfald är bra, säger Fredrik Söderström.

Det är mycket nytt i årets trupp och det är inga kompletteringsspelare som försvunnit. 8 av de 10 främsta poänggörarna från ifjol har lämnat IKO men Fredrik Söderström räknar med att några av nyförvärven ska ta över och andra lyfta sig en klass.

– Andra spelare kommer att steppa upp men vi måste få några av nyförvärven att bli en fullträff, dessutom tror jag ett hårdare jobbande lag gör att poänggörandet sprids ut på flera.

– Simon Mattsson är en högerfattad spelare som visat vilken lirare han är, Nicolas Deschamps har börjat bra och Oscar Engsund har visat fantastiska spelegenskaper som jag tror gör att han kommer lyfta än mer i år.

Försäsongsträningen har varit lång och följt ungefär samma upplägg som senaste åren. Största nyheten är möjligheten att ha tillgång till Philip Wärmegård som fystränare varje dag under hela säsongen.

– Så här långt har vi inte haft en enda skadad spelare vilket är ett enormt framsteg, säger Fredrik Söderström som gör sin femte säsong i klubben.

Efter vinterns skrala insatser i serien ifrågasattes han och supporterkluben ställde krav på hans avgång men nu känner han sig stärkt av motgången:

– Då var det inte kul men någonstans tror jag det var hälsosamt och fick mig att bita ihop och gnugga ännu hårdare.

Till sin hjälp i år har Fredrik Söderström fått Alexander Johansson som är en spelarikon i Oskarshamn med sin tröja upphissad i taket men nu startar en tränarkarriär som Fredrik Söderström hoppas mycket på.

– Han har nyligen spelat själv och har en personligt som får omgivningen att må bra men kan kommer inte lägga fingrarna emellan när inte spelarna gör som han vill.